čtvrtek 17. července 2008

iHNed.cz radí: Chcete získat vyšší plat? Střídejte místa


Ve skutečnosti to ale nebude tak žhavé.

iHNed.cz píše:

Starší kolega, náš vzor? Tak tohle pravidlo platí jenom, co se týče zkušeností. V platovém hledisku platí jiné pravidlo - tři roky a dost. Právě během prvních tří až pěti let totiž zaměstnancům rostou platy nejvíc. Kdo vsadí na jistotu a ve firmě zůstává déle než deset let, musí počítat s tím, že jeho služebně mladší kolegové, kteří neváhají jít za lepším, si na výplatní pásce přečtou mnohem větší sumy.

Na základě čeho to autor článku vydedukoval?

Podle průzkumu společnosti Profesia, kterého se zúčastnilo více než sto padesát tisíc tuzemských zaměstnanců nejrůznějších profesí, si totiž člověk s tří až pětiletou praxí v Česku průměrně vydělá 23 238 korun. Jeho kolega, který na tom samém místě vydrží déle než deset let, si pak průměrně přijde jen na 22 055 korun.

Statistická čísla mohou sedět, interpretace je ale přinejmenším zavádějící.

Kteří lidé totiž střídají zaměstnání? Jsou to ti, kteří mají dostatek schopností, aby je konkurenční firmy chtěly přeplatit, nebo aby uspěli ve výběrových řízeních. Zatímco ti průměrní zůstavají, kde začali.

Lze tedy na základě zmíněných dat usoudit, že průměrný zaměstnanec pouhou změnou zaměstnání dosáhne vyšší mzdy? Ne. Je to sice možné, i když s největší pravděpodobností bude efekt velmi malý, rozhodně ne takový, jaký je zmiňovaný v článku.

1 komentář:

  1. kdyby to pomohlo všude,jsou u nas regiony kde jsou radi že nejaké místo mají

    OdpovědětVymazat