středa 9. července 2008

Bývalý děkan Světlík, akademická integrita a seznam neuvěřitelných výroků


Nedávná diskuse na Leblogu a můj předchozí příspěvěk dostávají nový impuls.

Etická komise Zlínské univerzity dospěla po třech měsících zkoumání k závěru, že (dnes už bývalý) děkan Jaroslav Světlík opsal většinu habilitační práce ze své doktorské práce. Případ není žádnou novinkou, ale citovaný článek obsahuje celý sled výroků svědčících o tom, jaké u nás panují představy o akademické práci. Kromě toho, že Světlíkovi nehrozí odebrání titulu ani žádný další postih, protože (prý) odchází učit na Slovensko, kromě toho, že ho nějaká univerzita na Slovensku vůbec zaměstná (nebo je o tom Světlík alespoň přesvědčen) a kromě toho, že Světlík má dokonce odvahu podávat na anonyma, který na jeho jednání upozornil, trestní oznámení, je zarážející ještě jedna věc. Že na to nepřišla habilitační komise.

Rektor Ignác Hoza omlouvá habilitační komisi slovy:

Na prohřešek děkana se nepřišlo dříve i proto, že Světlík neuvedl do seznamu použité literatury, ze které čerpal při tvorbě své habilitační práce, svou doktorskou práci. "Komise ani oponent tak na nic nemohli přijít," řekl Hoza.

To se opravdu udělují docentury jen na základě přečtení habilitační práce, bez přihlédnutí k předchozí vědecké činnosti, a bez toho, aby v komisi seděl někdo, kdo kandidátovu předchozí práci zná? Světlíkova habilitační komise prokázala stejnou dávku neschopnosti jako Světlík drzosti.

3 komentáře:

  1. Je vidět, že o problematice vůbec nic nevíte a jen tady planě plkáte do větru.

    OdpovědětVymazat
  2. JB: Pokud vite o problematice vice, budu jen rad, kdyz se pochlubite. Muzete napriklad zacit tim, proc Svetlikova disertacni a habilitacni prace maji prakticky identicke (slovo od slova) zavery, jen zprehazene odstavce.

    Jen sem nepiste, ze je to pomsta nekoho, komu Svetlik nevyhovoval. To je dost dobre mozne (do internich boju na UTB opravdu nevidim), ale v tomhle pripade je to zcela irelevantni. Tady resime to, proc si jsou jeho habilitacni a disertacni prace tak podobne, aniz by v habilitacni praci uvedl, jake casti byly obsahem uz jeho disertace.

    Duvody, proc na nej tuto skutecnost nekdo vytahl, mohou byt zajimave, ale nijak nevysvetluji Svetlikovo neeticke jednani.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky si rád přečtu vysvětlení problematiky z pohledu JB.

    OdpovědětVymazat