úterý 15. července 2008

Představy Evropské komise o cenách SMS


Evropská komise pokračuje ve svém boji za levnější SMS ze zahraničí.

"Viděla jsem čísla, která zveřejnila asociace mobilních operátorů, a průměrná cena SMS zprávy posílané ze zahraničí se od ledna snížila z 29 eurocentů (7,1 koruny) na 28 eurocentů (6,8 koruny). To na mě tedy rozhodně dojem neudělalo," uvedla již v červnu na zasedání ministrů telekomunikací EU [eurokomisařka Viviane Reding].

Ani na mě takové ceny za SMS dojem neudělají. Obecně je mobilní komunikace v Evropě celkem drahá, ať už je to z jakéhokoliv důvodu (cenová strategie operátorů, vysoká poptávka, nedostatek konkurence, systém administrativně stanovovaných propojovacích poplatků, nebo snaha operátorů se zahojit třeba po fiasku s UMTS licencemi). Mobilní operátor samozřejmě chce ceny, při kterých maximalizuje zisk. Koncoví uživatelé zase chtějí ceny co nejnižší. Jaká by tedy cena za SMS měla být? Evropská komise to naštěstí ví:

Ceny textových zpráv by měly být podle představ EK ani ne poloviční.

Proč zrovna poloviční? Těžko říct. Podle vědců z University of Leicester je posílání SMS v rámci Velké Británie čtyřikrát dražší (přepočteno na datový tok) než stahování dat z Hubblova teleskopu. Posílání SMS po Evropě je potom dokonce dvacetkrát dražší.

Když tedy Evropská komise sníží ceny SMS ne na jednu polovinu, ale na jednu dvacetinu, bude datový tok už stejně drahý jako datový tok z vesmírného teleskopu.

Že je to směšný výpočet? Jistěže. Ale odkud tedy vzala svá čísla Evropská komise?

Žádné komentáře:

Okomentovat