sobota 7. července 2007

Vyplatí se David Beckham za 250 milionů dolarů?

Příští týden bude David Beckham oficiálně představený jako hráč Los Angeles Galaxy. K odchodu do USA ho bezpochyby zlákala i pohádková smlouva na 250 milionů dolarů za pět let. Peníze zahrnují jak základní mzdu, tak i podíly na reklamě.

Je to příliš? Beckham se v USA nestane sportovcem s nejvyššími příjmy. Tím je podle žebříčku Sports Illustrated s velkým náskokem Tiger Woods s téměř sto miliony ročně. Zařadí se však na druhé místo, zhruba na úroveň dalšího golfisty Phila Mikelsona. Za nimi už jsou seřazení nejlépe placení basketbalisté a hráči amerického fotbalu, všichni s příjmy zhruba kolem 30 milionů.

Na fotbal (ne ten americký) v USA je to ale hodně. V MLS (Major Soccer League) jsou příjmy přesahující milion dolarů ročně výjimkou. Většina hráčů se nedostane ani na sto tisíc. To samozřejmě souvisí s mizivou popularitou fotbalu v porovnání s velkou čtyřkou - basketbal, americký fotbal, baseball a hokej.

LA Galaxy ale spoléhá na to, že David Beckham pro ně bude obrovskou reklamou. Fotbal v USA přeci jen roste (dokonce i americký národní tým se dost zlepšuje) a Beckham může být hvězdou, která pomůže fotbalu prorazit. Kromě toho je třeba přičíst příjmy z prodeje zboží v zahraničí. Marketingový ředitel Realu Madrid nyní přiznal, že příchod Davida Beckhama zvýšil v průběhu čtyř let příjmy z obchodních aktivit Realu Madrid o více než 600 milionů dolarů.

Vyplatí se tedy Beckham za 250 milionů? Pokud se nestane nic neočekávaného, tak ano. Američany fotbal (zatím) moc nezajímá, ale Davida Beckhama zná skoro každý. A ve zbytku světa je Beckham téměř ikonou. LA Galaxy by museli být hodně nešikovní, aby na jeho příchodu nevydělali. I když fotbal zůstane v USA okrajovým sportem, příjmy z prodeje zboží v zahraničí budou stále obrovské - sice nižší, než v Realu Madrid, protože synergický efekt Real-Beckham hrál svou roli, ale stále dostačující na to, aby Beckhamova smlouva nebyla pro LA Galaxy ztrátová.

Jediným problémem můžou být neshody Davida Beckhama s ostatními hráči - přeci jen bude mít několikanásobně vyšší příjem než všichni ostatní členové týmu dohromady. Beckham se ale v poslední době alespoň po obchodní stránce naučil chovat jako profesionál. A v Los Angeles jsou ostatně na hvězdy zvyklí.

2 komentáře:

  1. LA Galaxy to maji dobre spocitane, o to strach nemam :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Btw. Galaxy prodalo uz 250000 dresu :-) Takhle se splaci Beckham.

    OdpovědětVymazat