středa 11. července 2007

Jaký je přínos jedničky basketbalového draftu?

V americké NBA funguje každoroční draft na podobném principu jako v NHL - nejhorší týmy mají větší pravděpodobnost, že si budou moci v příštím roce vybírat mladé hráče jako první. Cílem je dosáhnout větší vyrovnanosti ligy - ta znamená i větší atraktivitu a větší příjmy.

Darren Rovell ze SportsBiz spočítal, že první volba v draftu NBA má cenu téměř 6,5 milionu dolarů už v prvním roce po příchodu hráče. Jak k tomu došel? Spočítal příjmy ze zvýšené návštěvnosti a lepšího prodeje vysílacích práv spojené se zlepšenými výsledky týmu, který získal jedničku draftu.

Souvislost mezi lepšími výsledky a vyšší návštěvností je zřejmá. Na tým, kterému se daří, se vždycky chodí více. Může za to však příchod jedničky draftu?

Do určité míry ano. Špičkový hráč nikdy není na škodu - i když samozřejmě čerstvě draftovaní hráči jsou teprve na začátku své kariéry.

Je tady však ještě jeden faktor, který je čistě statistický - konvergence k průměru. Tým, který získal právo první volby v draftu, musel být v posledním roce opravdu špatný. Když rozdělíme výsledek týmu ve skončené sezóně na jeho očekávanou výkonnost a náhodný výkyv (štěstí/smůla, zranění hráčů atd.), tak se v dolních patrech tabulky budou s větší pravděpodobností nacházet týmy, které měly v daném roce smůlu.

Pro tým, který skončí v dolních patrech tabulky, je tedy statisticky mnohem jednodušší se zlepšovat, prostě proto, že příští rok dopadné náhodná složka s velkou pravděpodobností lépe než letos. Zlepšená hra (a tím i nárůst návštěvnosti) tedy v sobě zahrnuje nejen vliv příchodu jedničky draftu, ale i vliv konvergence k průměru.

Darren Rovell by musel zvýšené příjmy týmů, které získaly jedničku draftu, porovnat s příjmy týmů, které dopadly ve skončeném ročníku podobně špatně, ale první volbu neměly. Hodnota první volby draftu pak bude asi o dost nižší než výše uvedených 6,5 milionu.

1 komentář:

  1. vždyť ono se právo draftu i prodává ne? Takže pak cenu jednoznačně určuje poptávka a trh :) A taky určo kdo je draftován. I když pravda, NBA nesleduju od odchodu Marleye z Phoenixu :(

    OdpovědětVymazat