neděle 15. července 2007

Jak řidiči obchodují s trestnými body

I ve Francii funguje bodový systém. Za 12 bodů na přestupcích musíte na 6 měsíců odevzdat řidičák a poté znovu složit testy. S masivním nasazením automatických radarů se tak prudce zvýšily počty nasbíraných bodů - jen za minulý rok bylo prý zabaveno 70 tisíc řidičských průkazů.

Článek na Times Online popisuje, jak bodový systém dal vzniknout nové ekonomické aktivitě - trhu s trestnými body. Řidiči s čistým záznamem nabízejí své nespotřebované body těm, kterým hrozí zabavení řidičáku. Podobně to funguje i ve Španělsku, kde se podle odhadů tímto způsobem měsíčně zobchodují body v hodnotě 30 milionů euro.

Ve Francii je za přestupek primárně zodpovědný vlastník auta. Pokud však na záběru z radaru není řidič rozeznán, může se vlastník jednoduše domluvit s někým, kdo se za něj přizná. Nepřekvapí, že se tímto způsobem může obchodovat s body v rámci rodiny. Některým lidem ale už ani to nestačí. Na eBay jsou tak běžně k nalezení inzeráty, které body nabízejí. Ceny se liší - v Paříže je to zhruba 300 euro za bod, ve venkovských oblastech až 1500 euro. Je vidět, že i zde konkurence funguje.

Obchod s body má i zajímavý dopad na statistiky. V posledních letech se například prudce zvýšil počet překročení rychlosti spáchaný řidiči staršími 65 let. Není těžké uhádnout, odkud vítr vane.

Policie je proti obchodu s body v podstatě bezmocná, protože vzhledem ke špatné kvalitě fotografií z automatických radarů nelze řidiče rozeznat. Pátrání po křivých svědectvích je obtížné a nemá výsledky. Policisté se tak podle ministra vnitra zaměřují jen na nejkřiklavější případy, například když je vyfotografována 84letá babička řídící rychlostí 200 km/h v neděli v pět hodin ráno poblíž nočního klubu.

9 komentářů:

  1. jo to je taky dobrý :) Ale dokud u nás máme systém \"osoby blízké\" jsme na tom ještě líp :)

    OdpovědětVymazat
  2. \"například když je vyfotografována 84letá babička řídící rychlostí 200 km/h v neděli v pět hodin ráno poblíž nočního klubu.\"... tak to me dostalo. Fakt dobry :))

    Btw, mam 12 bodu, nechce nekdo? ;)

    OdpovědětVymazat
  3. A nebylo by teda lepší než kupovat drahé kamery na snímaní řidiče, prostě upravit zákon na to že trestní bod dostane registrovaní vlastník vozidla, zabránílo by se kupčení s body. Bylo by pak na vlastníkovy jestli pujčí auto někomu kdo mu muže způsobit odebrání řidičáku.

    OdpovědětVymazat
  4. ...jasně že by to bylo jednodušší, ale on se vždycky ozve nějakej lobista :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja jezdim se stazenou clonou a dolni pulku ksichtu si zakreju casopisem nebo polstarkem pro tento ucel v aute vozenym. Osoba blizka to jisti :-)
    Zatim su bez bodu :-)))

    Ty kamery jsou dobre rozeznatelne a vim zatim o vsech, kde jezdim.

    Jestli si nekdo mysli, ze zivyho policajta nahradi smirovaci technikou, je blazen :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zatím se mi body vyhejbají, jezdím na motorce. Přes obličej helmu, SPZ jenom jedna vzadu, co víc si přát?

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je pěkný :) Pokud u nás zrušej \"osobu blízkou\" (budou trestat majitele, pokud se bude vymlouvat často, jako je to tuším v rakousku), češi taky něco vymyslej :)

    OdpovědětVymazat
  8. to mas jako kdyz ses se spatnou ledvinou, tak si koupis nejakou vhodnou z ciny s dobou dodani do tri dnu.

    a s bodama je to same. bez ridicaku si nekdo neumi predstavit zivot.

    jak to vidim u nas v hospode, tak bez te ledviny to jde v pohode.

    OdpovědětVymazat
  9. prodám své body. Cena 2000,- za 1 bod. eakonjr@seznam.cz

    OdpovědětVymazat