pátek 4. února 2011

Kdo měl nejlepší odhad instalovaného výkonu solárních elektráren? ČEZ!


Energetický regulační úřad na konci prosince 2010 odhadoval, že do konce roku budou do sítě připojeny solární elektrárny se špičkovým výkonem 1650 MWp.

To se zdálo být jako velmi nízké číslo, protože by to znamenalo, že se v prosinci 2010 připojilo pouze 260 MWp solárních elektráren - méně než v listopadu 2010 nebo v prosinci 2009. Navíc se koncem roku do sítě připojovaly opravdu velké elektrárny - jen šest největších mělo souhrnný výkon 90 MWp.

Ve svém článku z přelomu roku jsem zmiňoval, že pokud na trhu nedošly panely, lze si tak nízký celkový připojený výkon jen těžko představit. Nicméně i po Novém roce ERÚ a s ním i ostatní média zopakovali, že připojených elektráren bylo ke konci roku skutečně 1650 MWp.

Ovšem nyní ERÚ přinesl opravená čísla - a skutečný špičkový výkon připojených solárních elektráren ke konci roku činí 1820 MWp. Stejně jako loni tedy došlo k významné úpravě směrem nahoru. ERÚ říká, že prvotní odhad nezahrnoval elektrárny připojené přes lokální distributory, kteří oznamují úřadu nově připojené zdroje až později.
V prosinci 2010 se tak do sítě připojilo 430 MWp solárních elektráren - více než za celý rok 2009. Připojený výkon v roce 2010 se tak vyvíjel takto:

Instalovaný výkon solárních elektráren 2010

Skutečný instalovaný výkon solárních elektráren (tmavě modrá čára) a odhady instalovaného výkonu ke konci roku 2010 (barevné body). Horizontální vzdálenost odhadů vyjadřuje datum zveřejnění odhadu. ČEZ jsou odhady, které zveřejnil ČEZ. ERÚ/stát jsou odhady Energetického regulačního úřadu nebo jiné státní instituce. CZEPHO je Česká fotovoltaická průmyslová asociace, ekologové zahrnují oficiální vyjádření různých ekologických organizací (Hnutí Duha, Ekologický právní servis) a konečně analytici zahrnují odhady nezávislých analytiků (např. Wood & Company aj.). Kde daná instituce uvedla rozpětí hodnot, je použit průměr.
Zdroj: ERÚ, denní tisk, tiskové zprávy a vlastní výpočty

Opět tedy stojí si za to připomenout některé odhady z poloviny září (viz graf). ERÚ tehdy odhadoval 1400 MWp, Asociace fotovoltaických elektráren (CZEPHO) uváděla střední odhad 1350 MWp a ekologické organizace 1200 MWp.

Naproti tomu ČEZ uváděl, že instalovaný výkon může dosáhnout 1800-2000 MWp - a tyto odhady byly odpůrci ČEZu označovány za nesmyslné:

Obě organizace [CZEPHO a Czech RE Agency, obě jsou velmi úzce propojené] navíc dodávají, že prezentované odhady, že do sítě do konce roku budou připojeny zdroje v celkovém objemu 1800 MW jsou přehnané. „Nesmyslně vysoké odhady kolující na veřejnosti ve výši 1800 MW jsou pouze virtuálním číslem. Náš odhad je zhruba poloviční: 800–1000 MW,“ tvrdí Smolka.

Nakonec však byl odhad ČEZu k realitě zdaleka nejblíž. To však není tak důležité. Co však je důležité, je pozorování, jak nízké odhady uváděly fotovoltaické asociace a ekologické organizace - a jak tyto nízké odhady zapadají do přesvědčovací kampaně o tom, že solární boom nepředstavuje vážnější problém.

Některé starší výroky hluboce podhodnocující skutečný instalovaný výkon solárních elektráren na konci roku lze nalézt zde.

2 komentáře:

  1. Hezky shrnuto:) Jen mi není úplně jasný, když píšeš, že ČEZ odhadoval 1800-2000 MWp, potom že při rozpětí hodnot je použit průměr a v grafu se mi zdá, že vidím u ČEZu 2000 MWp:)

    OdpovědětVymazat
  2. Díval jsem se do původních dat a těch 2000 MWp je z jiného článku, kdy psali, že \"ČEZ odhaduje až 2000 MWp\". Ano, s ohledem na ostatní články by v grafu mělo být 1900 MWp.

    OdpovědětVymazat