úterý 23. února 2010

To bude legrační předvolební kampaň - ČSSD rovnou může aplikovat své předsevzetí z minulého týdne


Minulý týden se ČSSD zavázala k velmi významnému a velice chvályhodnému kroku:

Čtvrtým z bodů, o kterých informoval předseda ČSSD Jiří Paroubek, je, aby při návrhu nových výdajů rozpočtu bylo vždy přesně popsáno, jak jim zajistit finanční krytí.

Nic takového jsme doposud v české politice neviděli a je potřeba ČSSD za tento krok pochválit. Kéž by takové byly všechny politické strany.

Neuplynul ani týden a ČSSD má jedinečnou možnost prokázat, že to se svým prohlášením myslí vážně.
Dnes prostřednictvím Zdeňka Škromacha vyhlásila:

Sociální demokracie prosazuje, aby do roku 2014 činil průměrný důchod 15 tisíc Kč.

Dnešní průměrný důchod činí zhruba 10 tisíc Kč. Výše uvedený výrok je převzatý přímo ze stránek ČSSD, nejedná se tedy o žádnou dezinterpretaci novinami a ČSSD také neříká průměrný důchod nových důchodců, ale zcela jednoznačně průměrný důchod.

V současné době činí výdaje na důchody 337 miliard Kč, navýšení se tedy pohybuje ve výši zhruba 170 miliard Kč ročně. Část navýšení bude pokryta bez přičinění ČSSD prostřednictvím inflace a hospodářského růstu, ale to může činit nanejvýš zhruba 15%. Dalších 120 miliard tedy musí ČSSD nalézt.

V souladu se svým předsevzetím by tedy měla ČSSD přesně ukázat, jak zajistit pro rok 2014 dodatečné finanční krytí ve výši 120 miliard Kč ročně pro jejich plánované zvýšení důchodů. Nutno také podotknout, že 120 miliard Kč je konzervativní odhad, nezahrnující další zvyšování počtu důchodců. Pro představu, jsou to zhruba 3% hrubého domácího produktu.

Je něco takového reálné? Ano, ale pouze pokud a) výrazně zvýšíte daně střední třídě, což ČSSD odmítá, nebo b) razantně prohloubíte schodek státního rozpočtu, takže ČSSD nesplní slíbené maastrichtské rozpočtové kritérium, c) rozjedete vysokou inflaci, takže ČSSD nesplní maastrichtské inflační kritérium.

Škromachův návrh tak můžeme rovnou spláchnout do záchodu.

Vypadá to na velmi veselou předvolební kampaň. ČSSD už v únoru předkládá vzájemně naprosto nekonzistentní návrhy. Aby nedošlo k mýlce, že si vybírám zase ČSSD - ODS nedělá nic, takže není co kritizovat, ale těžko říci, jestli je to v této chvíli lepší. Do května se ale máme na co těšit.

2 komentáře:

  1. Dobrý den,

    případá mi trochu legrační všímat si rozporů ve volebních kampaních, nebo i vyložených lží, nemožností a nesmyslů.

    Předpokládám, že by volební vítězství ČSSD nezmařilo ani prohlášení \"přímo na jejich webu\", že chtějí znárodňovat, zvýšit daň pro bohaté na 130 % a pobít všechny lidi s majetkem nad pět milionů a prodat jejich mrtvoly na orgány.

    Politcký program stran nikoho nezajímá. Pochopitelně proto, že všichni vědí, že strany své programy stejně nedodrží -- nejenže v koaličních vládách často nedokáží program prosadit, ale povětšinou to ani nemají v úmyslu.

    Nevím, zda jste rostoucí plytkost volebních programů českých politických stran kritizoval na svém blogu vy nebo jsem na to narazil jinde, nicméně o ní asi nikdo nepochybuje. Po pravdě řečeno jediné, co na programech politických stran dnes může někoho překvapit, je to, proč je strany vlastně píší.

    Český volič se chová hluboce iracionálně. Nepovažuje zjevně za podstatné, zda strana, kterou volil, v případě vítězství prosazovala svůj program. Nesnaží se ji trestat tím, že by ji příště nevolil. Základním argumentem pro volbu strany je \"kdybyste nezvolili nás, vyhrají ti druzí\". A voliči to akceptují.

    A argumentem pro nedodržování programu nebo přímo pro špatnou vládu je pak \"Nesmíme udělat nepopulární kroky, protože bychom nebyli znovu zvoleni. Protože jen my jsme zárukou dobré vlády, nesmíme o moc přijít. Budeme raději vládnout špatně, abychom byli zvoleni znova.\" A voliči si této zjevně nesmyslné argumentace nevšímají a ochotně podporují někoho, kdo jim opakovaně lhal, s obavou (poměrně oprávněnou), že jiná volba by byla horší.

    Politické diskuse v posledních letech připomínají \"Volíš Losnu, nebo Mažňáka?\" Ztráta zájmu o politickou diskusi stran s voliči vede ke ztrátě zájmu o politickou diskusi uvnitř politických stran. Strany pak nejsou schopny předložit věcný program, což dále snižuje zájem voličů o politickou diskusi. Lze jen doufat, že tato pozitivní zpětná vazba nebude eskalovat věčně.


    Ech, teď by měla přijít moudrá rada, co s tím dělat... Omlouvám se, ale tady nemohu sloužit.

    Elvis

    OdpovědětVymazat
  2. Elvis: Nemam, co bych dodal, alespon ne v soucasne dobe. Ale z dlouhodobeho hlediska jsem presvedceny, ze ma smysl si zacit zpruhledneni politickych slibu a naslednych opatreni vynucovat. Proto jsem psal o vecech jako je Parlamentni vybor pro rozpocet. Jinde takove veci funguji lepe (zdaleka ne perfektne, ale lepe ano), tak muzou zacit lepe fungovat i u nas.

    OdpovědětVymazat