čtvrtek 25. února 2010

Státní dluh na metr čtvereční


Redakci Hospodářských novin: Porovnání mají věc osvětlovat, ne naopak.

Přestože se Hospodářské noviny snaží profilovat jako deník pro ekonomicky alespoň částečně vzdělané lidi, nelze očekávat, že se každý orientuje v každém ekonomickém problému. Proto je v pořádku, když se pro snadnější pochopení problému snaží věc ilustrovat příhodným porovnáním.

Takový je i případ výše státního dluhu. Absolutní hodnota, tedy zhruba 1,2 bilionu korun, má z ekonomického hlediska vypovídací hodnotu pouze tehdy, pokud známe také výši HDP. Proto je pro ilustraci vhodnější volit jiné ukazatele.
Obvyklým ukazatelem je poměr státního dluhu k HDP. Ten se ale v poslední době novinářům zřejmě okoukal, a tak volí jiné veličiny. Těch vhodných je stále celá řada. Můžeme například přepočítat výši dluhu na jednoho obyvatele nebo vyjádřit státní dluh v poměru k celkovému zadlužení země. Můžeme také porovnat dluhovou službu s výdaji na jednotlivé kapitoly státního rozpočtu, například na vysoké školství (výdaje na vysoké školy v roce 2010 činí 35 miliard Kč (včetně výzkumných peněz), na obsluhu státního dluhu jde 64 miliard Kč [pdf]).

Hospodářské noviny však musely být neotřelé, a tak se jejich novináři rozhodli, že použijí následující porovnání:

Dluh na metr ctverecní

Ano, vidíte správně, přepočetli dluh České republiky na plochu, kterou by pokrývaly pětitisícové bankovky v hodnotě dluhu. A vyšlo jim 592 fotbalových hřišť.

Vážená redakce Hospodářských novin, ilustrativní grafiky mají za cíl snazší pochopení problematiky. Myslíte si opravdu, že vaši čtenáři lépe vstřebají výši státního dluhu, pokud jim dluh vyjádříte v počtu fotbalových hřišť pokrytých bankovkami?

Vezměte si prosím poučení z grafik publikovaných třeba v ekonomických sekcích New York Times nebo Wall Street Journal. Abychom se příště nedočkali vyjádření nezaměstnanosti v objemu kapaliny, které vytlačí těla těch, kteří se hlásí na úřadech práce.

6 komentářů:

  1. protože ještě měli uvést, kolik fotbalových hřišť se vejde do plochy České republiky. Také by to mohli rozpočítat na počet registrované fotbalisty.

    OdpovědětVymazat
  2. Na jednu stranu souhlasím. Na druhou stranu oceňuju, že se někdo snaží ten dluh nějak přiblížit (a ostatní srovnání mi tak zavádějící nepřišla).

    Velice hezky to glosuje Niedermayer - hádáme se o stamiliony a miliardy, ale roční nárůst dluhu je o dva řády jinde. Pokud někdo nevymyslí vizualizaci, z které by to pochopil i ten Jouda z Horní Planné, tak jsme v loji.

    OdpovědětVymazat
  3. Z toho přirovnání je ale přece krásně vidět, jak se dá státní dluh snížit - stačí zmenšit velikost 5000 bankovky :).

    OdpovědětVymazat
  4. a hned je polovica dlhu prec :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Clanek i diskuse velice pobavily. Priste bych to prepocital do rocnich prijmu nejakeho spickoveho fotbalisty. Treba nam ten dluh uhradi.

    OdpovědětVymazat