úterý 16. prosince 2008

Vyhlašovaná a skutečná úroková míra


Podle serveru Hospodářských novin je Svět v napětí: Fed zřejmě srazí sazby nejníže za 50 let. Podobný křiklavý titulek je však naprosto zbytečný - svět z tohoto hlediska vůbec napjatý není, protože snížení základní vyhlašované úrokové sazby (Federal funds rate) je v tento okamžik jen administrativní změnou čísla bez reálných dopadů.
Americká centrální banka totiž nemůže jen tak říct, jaká bude základní úroková sazba. Vyhlašovaná úroková sazba je jen oznámením, jakou úrokovou sazbu by Fed v ekonomice rád viděl. Po vyhlášení musí Fed ještě pomocí operací na volném trhu zamýšlené úrokové sazby skutečně dosáhnout.

V současné době je vyhlašovaná úroková sazba (Federal funds rate) nastavená na 1 procento. Efektivní (skutečná) úroková sazba je však už více než měsíc hluboko pod jedním procentem - centrální banka buď nedokáže a nebo nechce tlačit úrokovou sazbu vzhůru směrem k vyhlašované sazbě. Včera tak byla efektivní sazba na úrovni 0,18 procenta.

I když se Fed rozhodne (což je pravděpodobné) snížit sazbu o půl nebo tři čtvrtě procenta, bude to jen administrativním uznáním, že tržní sazby jsou už dávno mnohem nižší. Svět tedy rozhodně nečeká v napětí, jak píšou Hospodářské noviny.

11 komentářů:

  1. \"je v tento okamžik jen administrativní změnou čísla bez reálných dopadů.\"

    TAK proč to proBůh dělá.

    Ti lidé nemají nic jiného na práci, než plácat o ptákovinách?

    Pokud by bylo psáno, že uvedené je forma zbožného přání a že trh si jde stejně svoji cestou, to by se dalo ještě přezít.

    OdpovědětVymazat
  2. rarita: Pokud hodlate pokracovat v psani takovychto (stale stejnych) komentaru, usetrete si radeji cas a prosim jiz nepiste. Tento blog vam evidentne neni urcen. O podobne anonymni nicnerikajici prispevky nemam zajem.

    OdpovědětVymazat
  3. Stále stejné, ano pišete stale stejně. Komentáře jsou jen reakcí na stále stejné nic neříkající proklamace.

    Nelíbí se Vám zpětná vazba, tak ji něčtěte, nebo se nad sebou zamyslete.

    Máte dvě možnosti:
    1.Zamezit mi přístup
    2.Zlepšit projev.

    Na teoretické ekonomy naprosto odtržené od reality mám nezvladatelnou alergii.

    \"jakou úrokovou sazbu by Fed v ekonomice rád viděl.\"

    Vzhledem k tomu že FED je soukromou institucí, určitě by rád viděl v ekonomice úrokouvou sazbu významně odlišnou. To víte, ti zlotřilí akcionáři.

    Zkuste se zamaslet, zdali šíření nepravd, nebo polopravd, nebo dokonce smyšlenek je příčina reakcí.

    OdpovědětVymazat
  4. A ta \"federal funds rate\" byla předtím tak nízko proto, že jí Fed stlačil dolů svými nákupy na volném trhu, tj. ignoroval svůj formální target, nebo to byl vývoj v zásadě nezávislý na činnosti Fedu?

    OdpovědětVymazat
  5. Myslim si, ze se docela dostavame k jadru veci. Vy si myslite, ze Jarda siri nepravdy, polopravdy, ci dokonce smyslenky. A chcete, aby Jarda zlepsil projev.

    OK. Ekonomie resi velmi slozite problemy, ktere se odnekud musi uchytit, aby se daly vyresit. Urcite zjednoduseni je potrebne kvuli slozitosti problemu, jinak ho nikdy nevyresime. Potom je otazka, zda to neni uz moc zjednodusene:-).

    Moznych zjednoduseni je velka rada a Jarda vetsinou pouziva ta, ktera se uz nekdy osvedcila. Mozna je neznate, tak jim neverite. Mozna jim neverite z jineho duvodu, mohl byste to objasnit?

    Nenapadlo Vas treba, ze Jarda mozna nevi, proc to Fed dela. Chce mozna jen ukazat, ze ackoli to noviny prenaseji jako velice dulezitou zpravu, nemusi byt tak zasadni. Treba by toto mohlo byt pro nekoho zajimave (treba pro me:-)). (Mozna to Jarda vi a jen si dela ctenare pro dalsi prispevek. Nebo treba Fed nechtel, aby se vedelo proc to dela, protoze pristi mesic prijde s necim jinym - to je (nejen) muj tip a i si myslim, ze vim, co bude:-).)

    Coz kdybyste sel s kuzi na trh? Pisete, ze Fed je soukromou instituci. S tim bych uplne nesouhlasil, spise je polostatni, ale budiz. Ale nevim, kdo jsou akcionari, nemohl byste to objasnit? Nemohl byste vysvetlit, proc by Fed chtel v ekonomice mit vyrazne odlisnou urokovou sazbu. To by me docela zajimalo.

    Dekuji

    OdpovědětVymazat
  6. To je divna otazka:-), odpovedel bych ano i ne. Fed nalil do ekonomiky hodne penez. V dobe \"krize\" pumpoval a pumpoval a nic se nedelo. Verim, ze ted uz moc penez nenalivali, ale \"kour se rozplynul\" a je videt, kdo je solventni a kdo je \"mrsina\" a penize z predchozich mesicu se zacaly projevovat. Bid-ask spread je asi 5sigma, coz ukazuje docela cile obchodovani a mozna i nejakou risk-premium...

    OdpovědětVymazat
  7. Proč je to divná otázka? Asi jsem se špatně vyjádřil. :)

    Tak např. různí apologisté Fedu tvrdí, že v letech 2001-2005 byla \"federal funds rate\" tak nízká nikoli proto, že jí Fed na takové úrovni záměrně udržoval, nýbrž kvůli údajnému \"globálnímu přebytku úspor\", čímž míní zřejmě příliv úspor z asijských zemí, který úrokové sazby všeobecně stlačil dolů (a priori podezřelé je, že to tvrdí zejm. Greenspan sám, jakož i někteří další výzkumníci placení Fedem).

    V podstatě jsem se tedy ptal, do jaké míry má Fed tuto sazbu skutečně účinně pod kontrolou.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to vezmu po částech.

    FED, míra nejasností bude vcelku značná, leč to, že je zřizen zákonem a akcionáři jsou soukromé subjekty je snad nezpochybnitelné.
    Pro snad poučení zde http://diesirae.ic.cz/fed.html.

    Vzhledem k tomu, že na FED stejně jako na ČNB záleží asi tak, jako na loňském sněhu, těmto událostem nepřikládám pražádný význam.

    Vyznavači agregátů, pružné i nepružné poptávky a jiného krasořečení asi s termínem \"pražádný význam\" nebudou souhlasit. Krom nesouhlasu je to tak asi vše co s tím mohou udělat. Oni totiž nemohou udělat vůbec nic, neb v současnosti jejich poučky tak nějak nelze použít vůbec.

    Staří židé se řídili od nepaměti několika \"selskými\" poučkami jež platí dodnes. Kupodivu v nich nikde není ono současné ekonomické krasořečení.

    Zkusím jeden ověřitelný příklad z praxe. Česko má kapacitu výroby osobních automobilů jeden milion ročně. V každém městě a vesnici je autobazarů jak nas...., Inzerce auty přetéká. Pevně věřím, že se nenajde nikdo kdo bude věřit, že je možné jakýmkoli smysluplným způsobem oživit poptávku tak, aby takto kapacita byla využita.

    Škodovka v příštím rove neprodá víc jak 200 000 aut. Může jich vyrobit kolik chce (ona pružná poptávka). K těmto úvahám není třeba žádných složitostí, stačí selský rozum.

    OdpovědětVymazat
  9. Ra.ri.ta:
    Tak to je opravdu mimořádně idiotský text, který míchá stopové množství dílčích pravd s velehorami nesmyslů.

    Přečtěte si laskavě např. toto:
    http://www.slate.com/id/2200411/

    \"From one perspective, the Fed looks like a public institution: Congress created it in 1913 to maintain the stability of the financial system; the president appoints, and the Senate confirms, the members of its Board of Governors; and it\'s not out to make a profit—after taking care of expenses, the Fed HANDS OFF ITS EARNINGS to the TREASURY.\"

    OdpovědětVymazat
  10. NO jistě, jako vždy je pravda jaksi zřejmá.

    Vyjímám:
    \"povinnosti jsou předmětem dozoru Kongresu\" kupodivu, žádný kongresový výstup nikdo nikdy neviděl, ani o něm neslyšel.
    \"Přesto, že Fed je správně klasifikována jako nezávislá centrální banka.\" Klasifikace to je to správné slovo k ekonomické karasomluvě.
    \"Stručně řečeno, že Fed je nezávislý subjekt v rámci vlády.\" Stručně se dá říct naprosto, ale naprosto všechno.

    Můžete plkat a mlžit jak chcete. Vím, že šahat na božstvo se jaksi nesluší, že.
    NO a ZA rok se sejdeme nad výsledky prodeje škodovky.

    OdpovědětVymazat
  11. My s Vami komunikujeme a argumentujeme. Nechcete nam take prokazat uctu a argumentovat. \"Vím, že šahat na božstvo se jaksi nesluší, že. \" je pouze utok a ne argument. Pokud nebudete argumentovat, tak se vystavujete nebezpeci, ze Vas nikdo nebude brat vazne a pouze Vas kazdy bude brat za hlupaka.

    Prvne je velky rozdil mezi Federal Reserve Banks a Federal Reserve Board. Co myslite pod pojmem FED?

    \'\"povinnosti jsou předmětem dozoru Kongresu\" kupodivu, žádný kongresový výstup nikdo nikdy neviděl, ani o něm neslyšel. \' - to, ze jste o nich neslysel a nevidel je, tak to neznamena, ze to neexistuje. Office of Inspector General of FRB dodava pulrocni zpravy do Kongresu. Potom U.S. Senate Committee On Banking, Housing, and Urban Affairs ma pravidelna zasedani na kontrolu Fedu. Tato komise ma i video ze zasedanich na svych strankach.

    Co mi na to reknete? Dekuji za odpoved.

    Potom ta stranka, na kterou jste odkazal, se mi libi. Parkrat zamenite slovo za slovo, potom odkazete na knihu, ktera se neda sehnat (a neni ani v Knihovne Kongresu, kde maji byt vsechny knihy povinne, ani v knihovne Harvardu) a hned dokazete cokoli. A par lidi vam bude i verit.

    OdpovědětVymazat