pátek 12. prosince 2008

Euro a debata Ondřeje Schneidera s Hradem


Ondřej Schneider vede už několik týdnů debatu s Hradem, která se otírá o téma, zda by bylo vhodnější v současné situaci euro mít nebo nemít.

Proč píšu, že se debata o toto téma otírá? Protože je mnohem více o obecných zásadách zdravé hospodářské politiky. Ačkoliv mají obě strany poměrně čitelný názor na to, zda euro přijmout či ne (Ondřej Schneider je pro, zástupci Hradu v čele s Václavem Klausem proti), ani jedna ze stran nemá dostatek jednoznačných argumentů, kterými by debatu zvrátila ve svůj prospěch.
Klausův původní článek skutečně o euru primárně nebyl - s tím přišel až Ondřej Schneider. Nicméně poradkyně prezidenta Stanislava Janáčková se ve své reakci [pdf, strana 4] euru již blíže věnuje.

Argument Stanislavy Janáčkové lze v podstatě shrnout do tvrzení, že se České republice daří i bez eura. Je to však přímý důsledek toho, že máme českou korunu (narozdíl od eura), a nebo proto, že v případě solidní monetární a fiskální politiky není otázka koruna vs. euro tak důležitá a dobře by se nám dařilo i s eurem? Většina argumentů Janáčkové dokumentují správnost druhé varianty.

Stanislava Janáčková například píše:

Samostatná měna se zatím ukázala jako výhoda. Nutnost počítat s dlouhodobým trendem posilování kurzu koruny odrazovala české banky od příliš lehkomyslného rozletu na zahraniční finanční trhy.

Přesně o tomhle tématu jsem psal nedávno a společně s Petrem Ch. jsme se shodli, že příčiny toho, že české banky neinvestovaly tolik v zahraničí lze hledat spíše v tom, že jednak praktický oligopol jim umožňoval vytvořit dostatečně vysoký zisk i z jednoduchých bankovních operací doma, a druhak protože k tomu (možná) neměly dostatečné znalosti.

V podstatě jediným argumentem, který stojí jednoznačně proti euru, tak je potenciální sdílení nákladů sanace bankovního systému v zemích eurozóny. Ale ani tady není úplně jisté, jak se jednotlivé země budou na injekcích finančně podílet.

Ani Ondřej Schneider však nemá argumenty, proč euro nutně přijmout a sám to i ostatně (alespoň implicitně) přiznává:

Můj argument byl a je stále stejný: používat finanční krizi jako argument proti přistoupení Česka k euru je empiricky i metodologicky velmi problematický a dosavadní argumenty prezidenta Václava Klause a s ním spřízněných ekonomů mi nepřijdou přesvědčivé.

Dobře, finanční krize argumentem proti euru není. Je to však argument pro euro?

Ve skutečnosti je schopnost malé země proplout finanční a hospodářskou krizí daná kvalitou její hospodářské politiky a otázka euro vs. koruna je přinejlepším druhořadá. Je lepší mít dobrou samostatnou monetární politiku než být v eurozóně, ve které by se hrálo podle italských not. Eurozóna dirigovaná primárně Německem je však mnohem lepší než maďarská fiskální politiku nebo islandská investiční pozici v zahraničních měnách.

Ve skutečnosti je rozhodování, zda by v době krize bylo lepší mít korunu nebo euro, velmi podobné předchozím debatám, vedeným v klidných časech. Na každý protiargument ve prospěch eura nebo proti euru je možné najít protiargument.

Je třeba objektivně říci, že s průběhem času získávají logicky na váze argumenty ve prospěch eura (resp. spíše slábnou argumenty pro samostatnou korunu). Neviděl jsem však jedinou studii, která by říkala, že euro je z hlediska České republiky jako celku v tomto okamžiku lepší nebo horší. Jistě dokážeme vyjmenovat skupiny, které by na rychlém přijetí eura vydělaly nebo prodělaly (a některé z těch skupin jsou hlasitější než jiné). Celkový přínos je však tak obtížně vyčíslitelný, že si zastánci a odpůrci mohou stát za svými názory, aniž by je bylo možné věrohodně vyvrátit.

V konečném důsledku tak zůstává přijetí eura politickým rozhodnutím. Ne proto, že by přijetí společné měny nemělo ekonomické dopady - ekonomické dopady budou podstatné, a to kladné i záporné, neznáme však jejich součet.

4 komentáře:

  1. \"Neviděl jsem však jedinou studii\", kdo by ji měl udělat, vláda ve svůj prospěch, nebo nějaký věhlasný ekonom. Tu studii dělá každý den každý z nás. EURO je blud.

    \"Protože je mnohem více o obecných zásadách zdravé hospodářské politiky\" obecná zásada zdravé hospodářské politiky - tolik protiřečení.

    \"kvalitou její hospodářské politiky\" prosím návod jak se to pozná.

    Ale aby to nebylo tak pesimistické \"V konečném důsledku tak zůstává přijetí eura politickým rozhodnutím.\" A máme to.

    OdpovědětVymazat
  2. jako vstup do EU nam hodne pomohl, tak na pomuze i prijeti EURA.

    Jakykoliv jiny nazor je BLUD :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja zcela vedome neargumentuji, ze by nam prijeti eura pomohlo, jen kritizuji, statistickou chybu 2. typu (nebo prvniho, whatever) oponentu eura, kteri rikaji, ze nam pomaha NEPRIJETI eura. Takze muj zaver: \"Můj argument byl a je stále stejný: používat finanční krizi jako argument proti přistoupení Česka k euru je empiricky i metodologicky velmi problematický a dosavadní argumenty prezidenta Václava Klause a s ním spřízněných ekonomů mi nepřijdou přesvědčivé.\" je zcela logicky.

    Howgh, howgh!!

    OdpovědětVymazat
  4. Kloním se k názoru pro pozdější přijetí eura. Myslím si, že česká koruna ještě může v dlouhém období posilovat, což nepřímo (levnějším dovozem) zvýší životní úroveň.

    Myslím si, že vývozce to tolik nepostihne. Hlavně proto, že většinou velkou část nákladů tvoří dovoz do ČR, který se jim tak zlevňuje. To je znát hlavně u výrobců automobilů. Když už závisí přímo na českých dodavatelích, tak ti nakupují v zahraničí, takže je to otázka vyjednání ceny.

    OdpovědětVymazat