úterý 2. prosince 2008

Ekonomie spamu


Studenti a pracovníci UC Berkeley a UC San Diego infiltrovali jednu z rozsáhlých sítí infikovaných "zombie" počítačů, aby si vyzkoušeli, jaký je život spammera [TechRadar, BBC].

Z infikovaných počítačů začali masově odesílat spam. Za 26 dní poslali téměř 350 milionů emailů s obvyklými nabídkami falešných značkových hodinek, povzbuzujících pilulek a dalšího sortimentu. Výsledek? Uskutečnili 28 prodejních transakcí - tedy v průměru jednu transakci na 12,5 milionu emailů. Průměrná hodnota jedné transakce byla zhruba 100 dolarů.
Před několika lety se debatovalo o tom, jakým způsobem spammerské aktivity utnout. Jednou z možností byly drobné platby za odeslané emaily. Kolik by taková platba musela činit, aby se spamování nevyplatilo? Z výše uvedených čísel vychází zhruba půl haléře za jeden email.

Při zhruba deseti odeslaných emailech denně by tak poplatky dělaly 16 korun ročně. Při takových částkách se dá očekávat, že technická implementace by byla dražší než samotné poplatky.

Celá věc má samozřejmě další háček - spammeři odesílají emaily z cizích počítačů, a tedy by zřejmě využívali i cizí účty. Ale třeba by si při rychlém ubývání peněz lidé alespoň všimli, že s jejich počítačem není něco v pořádku.

Diskuse o platbách odumřela s rozvojem spamových filtrů. Jenže objem spamu neklesá a i když je filtrován, stále zatěžuje mailové servery. Existuje možnost, že se myšlenka plateb za emaily zase vrátí?

6 komentářů:

  1. politicky by to bylo neprůchodné řešení. . .tečka

    OdpovědětVymazat
  2. Jedna stodollarovka za 12.5 mil mejlu.
    Kdyby si kazdy milionty adresat od firmy neco objednal a nevyzvedl, cimz by zpusobil spammerovi naklady 10 dolaru, byla by ztrata spammera 20 dolaru.
    Jak dlouho by dal spamoval?

    Kolik by stala reklamni kampan, ktera by lidi ucila posilat spammerum fake objednavky, aby zasahla kazdeho milionteho \"zakaznika\"?

    OdpovědětVymazat
  3. Zkuste SPAM, bude to zadarmo.

    OdpovědětVymazat
  4. \"Kdyby si kazdy milionty adresat od firmy neco objednal a nevyzvedl,\"
    tak nezpůsobí žádnou škodu.
    Posílání \"na dobírku\" je IMHO specialita ČR a SK, všude na západ od Aše se takovéto transakce řeší platbou předem - na účet (Německo) nebo kartou/paypalem (anglofonní země).
    PB

    OdpovědětVymazat
  5. 2 Ernst - a jo :-)))
    2 A - Vzdycky lze vymyslet zpusob, jak spamerovi zpusobit naklady :-)

    OdpovědětVymazat