sobota 19. dubna 2008

Německá verze vývozu nezaměstnanosti


O vývozu nezaměstnanosti se mluví zejména v souvislosti s historickými epizodami, kdy se jednotlivé země snažily zlepšit svou exportní pozici pomocí záměrných devaluací měny, tarifních či netarifních opatření, s cílem pomoci domácím odvětvím na úkor zahraničních (politika ožebračení souseda - beggar my neighbor policy).

Zatímco ve výše uvedeném případě se jednalo o vývoz nezaměstnanosti jen obrazně, Německo nyní dotáhlo tuto strategii do zcela reálné podoby. Jeden z historicky nejlepších exportérů nalezl nový vývozní produkt - své nezaměstnané.Pokud jste v Německu nezaměstnaný a najdete si práci v zahraničí (v Evropské unii, ale i v Kanadě nebo v Austrálii), pracovní úřad může vám a vaší rodině zaplatit náklady na cestu a přestěhování - ať už si najdete zaměstnání jako kuchař ve Švýcarsku nebo jako recepční na Kanárských ostrovech.

Má taková politika smysl? To je obtížné zhodnotit. Na jednu stranu pomáhá nezaměstnaným, kteří nemohou najít práci doma, v zapojení se do pracovního procesu. Zkušenosti za zahraničí, kdy člověk zcela změní životní prostředí, napomáhají v řadě případů ke zvýšení flexibility. Konečně tím Německo snižuje i výdaje na podporu v nezaměstnanosti.

Na druhou stranu záleží na tom, zda budou mít lidé ochotu se po čase vrátit a najít si uplatnění v Německu. Za prací do zahraničí budou odcházet spíše mladší a relativně perspektivnější nezaměstnaní. Pokud se nevrátí, budou v budoucnu chybět v pracovní síle, což dále zhorší demografické trendy. A konečně existuje možnost, že část lidí využívá pomoc zejména jako finanční podporu k dočasnému pobytu v příjemnějším prostředí (viz zaměstnání na Kanárských ostrovech).

Agregátní dopad politiky asi nebude příliš výrazný - využívají jí údajně řádově tisíce Němců. Nezaměstnaných v Německu je přitom 3,6 milionu a ročně odejde z Německa 155 tisíc obyvatel.

1 komentář:

  1. chacha, pendrek vynalezli. první byli slováci, kteří sem odesílali nepohodlné romáky.

    OdpovědětVymazat