úterý 29. dubna 2008

Ekonomické číslo pro dnešní den: Koncentrace bohatství v Rusku a v USA

Přestože nerovnost příjmů a koncentrace bohatství v USA v posledních desetiletích rostla, ani zdaleka se nevyrovná situaci v Rusku:

Podle časopisu Forbes existovalo mezi Rusy 87 miliardářů, jejichž majetek dohromady činil 471 miliard dolarů, což je po Spojených státech amerických druhé nejvyšší číslo. Jejich čisté jmění však představuje zhruba třicet procent HDP Ruska, zatímco 469 amerických miliardářů se na HDP Spojených států podílí pouze asi deseti procenty.
Aleh Tsyvinski a Sergei Guriev

Pokud hledáme nejvyšší příjmovou a majetkovou diferenciaci, USA a rozvinuté státy vůbec jsou špatný tip. Nejvyšší diferenciace je většinou v chudých zemích.

Citovaný odstavec je z výborného komentáře uveřejněného v českém překladu na kavarna.idnes.cz, kam idnes.cz umísťuje mimo jiné články publikované v zahraničním tisku.

Mimochodem, Aleh Tsyvinski učí na Harvardu a je mimo jiné výborným teoretickým ekonomem.

2 komentáře:

  1. Dovolte na tomto místě citovat známého liberála Friedricha von Hayeka, nositele Nobelovy ceny za ekonomii z roku 1974, kterým se často ráčíte ohánět: \"Nikdo nemůže být velkým ekonomem, kdo je pouze ekonomem - a jsem téměř v pokušení dodat, že ekonom, který je pouze ekonomem začne nejspíše škodit, nebude-li přímo nebezpečný.\"

    zdroj: http://profesor-klaus.osoba.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. TS: Pekny citat :-) Je videt, ze se uryvky Nobelovskych prednasek siri.

    OdpovědětVymazat