středa 2. dubna 2008

Co čtu: David Landes - The Wealth and Poverty of Nations


David Landes napsal knížku, která by se dala nazvat ekonomickými dějinami světa. A jeho cíl není malý - hned v úvodu cituje Paula Samuelsona (1976):

No new light has been thrown on the reason why poor countries are poor and rich countries are rich.

Landes začíná svůj historický exkurz ve starověku. Vysvětluje, jakou roli hrály přírodní podmínky při formování prvních civilizací a proč se nakonec hlavním centrem světového hospodářského a technologického rozvoje stala Evropa - není to proto, že by všechny převratné vynálezy byly poprvé vynalezeny právě v Evropě, ale evropské země je jako první dokázaly masově rozšířit.Následuje koloniální rozmach, kde se Landes zabývá tím, které země dokázaly využít svůj potenciál a které ho promarnily. Ukazuje, jakou roli sehrála svoboda jednotlivce při utváření podmínek pro průmyslovou revoluci a proč prim sehrála Británie, zatímco carské Rusko zůstalo dlouho nedotčeno.

Důkladně rozebírá historický vývoj i v mimoevropských zemích a zejména v Japonsku, a to včetně poválečné obnovy. Landese vůbec fascinuje schopnost národů a ekonomik povstat z popela, pokud jsou vytvořeny vhodné podmínky pro lidskou podnikavost a vynalézavost. Zároveň si ale všímá i zemí, kterým se nedaří odrazit se ode dna - Afrika je plná příkladů.

Stručná pointa Landesovy historické analýzy: Dlouhodobě vítězí země, které dokázaly vytvořit a zaručit dostatečně kvalitní podmínky pro fungující volný trh, jenž umožnil hospodářský růst. Kdekoliv došlo k omezení svobod jednotlivce, ať už státní mocí, náboženským dogmatismem nebo samozvanými ilegálními strukturami, nastal úpadek.

Landesova knížka je čtivá a nutí k přemýšlení. Landes si všímá i drobností - třeba jakou roli sehrála masová výroba hodinek v Anglii pro lepší organizaci chodu společnosti. Skvělé čtení.

2 komentáře:

  1. Právě se mi podařilo po dlouhé době knihu sehnat, čtu ji a jsem nadšený
    spisovatelovou schopností pojmout tak nudné téma jakým je ekonomika
    tak poutavě a zajímavě. Skvělé čtení. Takových knih příliš není. Franta

    OdpovědětVymazat
  2. ...devětsil přeložit jako výhonky bažinné rebarbory dobrá, ale nepochopitelná užití pádů, nelogičnosti až zednářského stylu, nevím, nevím. Je Marx podle Landse evropan, mýtus, žena?
    Jsem z překladu na psychiatra a nevím proč se neživím překlady nebo jako inkvizitor.
    Když vidím co má paní Mgr. Harantová na svědomí knih...

    OdpovědětVymazat