neděle 6. dubna 2008

Rok 2008 z pohledu roku 1968


Na webu Modern Mechanics vyhrabali předpověď z roku 1968 o tom, jak má vypadat život v roce 2008.

Nejlepší přesné odpovědi? Ta první se týká způsobů placení.

Kreditní karty se používají k placení všech účtů. Pokaždé, když něco koupíte, je číslo karty vloženo do centrálního počítače, který vyřídí odečtení příslušné částky z bankovního účtu.

Druhá se týká využití počítačů v domácnosti:

Nejdůležitějším předmětem v domácnosti roku 2008 je počítač. Tento elektronický mozek řídí všechno od přípravy jídla, přes buzení až po sestavování nákupních seznamů a kontroly stavu bankovních účtů.

Ne že bychom již byli v takto plně automatizované domácnosti, ale na to, co mohli lidé tušit v roce 1968, se docela trefili. Rozhodně to kontrastuje s (údajnými) prohlášeními typu že svět celkem potřebuje 5 počítačů.

A jaký je nejsmutnější (avšak bohužel vyplněná) předpověď?

Hospodyně připraví celé menu na týden dopředu, pak strčí předpřipravená jídla do mrazáku a nechá vše ostatní na automatickém přístroji na přípravu jídla. V přednastavených časech jsou jídla automaticky vložena do mikrovlnné trouby a uvařena nebo rozehřáta. Jídlo je pak podáváno na jednorázových plastových talířích. Tyto plastové talíře, stejně jako nože, vidličky a lžíce ze stejného materiálu, jsou tak levné, že mohou být po použití zlikvidovány.

Je zajímavé, že se futuristé trefili do masového užívání jednorázového nádobí, ale už neřešili obrovské množství vyprodukovaného odpadu.

Jak podotýká Tyler Cowen, futuristé se jako obvykle mylně domnívali, že se podaří vyřešit problémy s dopravou - představovali si automaticky řízená auta jezdící rychlostí 400 km/h po hladkých plastových silnicích.

To, že se problémy s dopravou nepodařilo nikam posunout (jen je zhoršit), je častý důsledek rozsáhlých systémů závislých na standardizovaném řešení - řada věcí (silniční či železniční přeprava, Internet) by dnes šla udělat lépe, ale přebudování celé infrastrukturní sítě zcela od začátku vyžaduje ohromné fixní náklady, které se v řadě případů ani nemohou vrátit.

3 komentáře:

  1. No já nevím, jestli bych chtěl žít v domácnosti, kde se všechno dělá samo. Předpokládám, že měli také představu, že mi nějaký počítač naplánuje výlet na víkend a podobně. To teda nechci.

    OdpovědětVymazat
  2. Jak se v článku píše, docela se trefili.
    Ale s tím jednorázovým nádobím nevím - ještě jsem nepotkal nikoho, kdo je používá. Ale možná v USA takové bláznivé rodiny jsou...

    OdpovědětVymazat
  3. to Jont:
    nevím jak bláznivé rodiny v USA, ale právě teď studuji v Itálii a v menze denně dostáváme tři plastové talíře (na každý chod jeden) a plastový příbor zabalený v plastovém sáčku. Samozřejmě se vše pak vyhodí do plastových pytlů a vyhodí na skládku.
    Bohužel, jsou tedy místa na Zemi, kde se předpovědi z roku 1968 prakticky vyplnili.

    OdpovědětVymazat