pondělí 29. ledna 2007

Vzpomínkový obřad při příležitosti dne Miltona Friedmana ... a také projev Václava Klause

Na obřad jsem nakonec zašel a byla to příjemná událost, zpestřená několika zajímavými historkami ze života Miltona Friedmana. Netušil jsem například, že Milton Friedman byl dost špatný řidič (alespoň Gary Becker to o něm tvrdil), nebo že byl naopak zručným truhlářem, který si spoustu nábytku vyrobil sám (alespoň prý v mládí).

Gary Becker mluvil o tom, jak mu Friedman téměř rozcupoval návrh jeho disertačky, ale Friedmanovy poslední dvě věty o tom, že je tam přeci jen několik zajímavých nápadů, připsané na konec návrhu, ho přesvědčily, že to přeci jen možná má smysl.

Leo Melamed, bývalý šéf Chicago Mercantile Exchange, zmínil, jak se Friedman zasloužil o založení burzy pro obchodování finančních derivátů v Chicagu - ačkoliv se k tomuto nápadu stavěla většina lidí na počátku 70. let 20. století skepticky, Melamed přednesl svůj návrh Friedmanovi a ten už svou argumentací dokázal přesvědčit vládní administrativu k souhlasu.

I Arnold Harberger zmiňoval Friedmanovu argumentační schopnost, se kterou rozcupoval například vedení amerického ministerstva obrany, které hájilo povinnou vojenskou službu. Friedman jednoznačně zastával názor, že povinná vojenská služba je nepřiměřeným zásahem státu do lidských životů a že armáda by měla být profesionální, na základě dobrovolnosti. A skutečně se mu běhěm několika let podařilo přesvědčit vládu, aby povinnou vojenskou službu v USA zrušila.

Na obřadu promluvil i Václav Klaus a mám z jeho vystoupení poněkud smíšené pocity. Samozřejmě, Klaus měl obrovskou nevýhodu v tom, že narozdíl od ostatních se s Friedmanem nijak blízce neznal - zatímco ostatní mohli projev zpestřit osobními historkami, Klaus tohle udělat nemohl. A tak spíš hovořil o tom, co pro něj Friedman a jeho učení znamenalo a odkdy se začal jeho pracem věnovat (prý už na jaře v roce 1969, kdy se poprvé podíval do USA, přišel na campus University of Chicago s tím, jak sám uvedl, že naivně doufal, že Friedmana někde potká).

Václav Klaus jen krátce zmínil dopady Friedmanových teorií a vizí na transformaci České republiky a v tom možná byla ta chyba. Měl se v projevu daleko více zaměřit na tuto stránku, protože v téhle oblasti mohl říct něco více, než ostatní řečníci. Tam byla jeho komparativní výhoda a je škoda, že ji nevyužil. Mohl udělat více reklamy České republice a jeho projev mohl být i zajímavější.

Žádné komentáře:

Okomentovat