úterý 16. ledna 2007

Index ekonomické svobody

The Heritage Foundation zveřejnila nový index ekonomické svobody pro rok 2007. Česká republika skončila na 31. místě, což je mírné zlepšení po loňské 34. příčce (přestože drobné změny lze přičíst i úpravám v metodologii). Celkově zůstává Česká republika kolem 30. místa již od roku 2001. Porovnání se Slovenskem na následujícím grafu ukazuje, že Slovensko nás po velmi slabých výsledcích ze 2. poloviny 90. let již v podstatě dohnalo.

Index ekonomické svobody - žebrícek
Zdroj: The Heritage Foundation

Nejhorší skóre získala Česká republika za korupci, pouze 43 bodů ze 100 možných, ovšem to je na úrovni světového průměru. Relativně nejhůře vůči světu dopadla v kapitole "svoboda vůči vládě". Vláda v loňském roce přerozdělovala 44,3 % HDP. Zlepšení by si zasloužilo i podnikatelské prostředí.

Celkové skóre, 69,7 bodu ze sta možných, nás řadí na hranici "poměrně svobodných" a "z velké části svobodných" zemí. I zde se ukazuje, že nás Slovensko v podstatě dohnalo. Stále jsme na tom lépe než světový průměr, ale svět nás pomalu, ale jistě dohání. Země těsně před námi jsou Barbados, Salvador a Norsko, těsně za námi stojí Arménie, Uruguay a Mauritius.

Index ekonomické svobody - skóre
Zdroj: The Heritage Foundation

A k čemu je index ekonomické svobody dobrý? Neukazuje sám o sobě, jak dobře se máme. Ale vztah mezi vysokým indexem ekonomické svobody a bohatstvím, potažmo životní úrovní obyvatel je zřejmý. Nejlepších deset zemí je Hong Kong, Singapur, Austrálie, USA, Nový Zéland, Velká Británie, Irsko, Lucembursko, Švýcarsko a Kanada. Nejhorších deset zemí v indexu ekonomické svobody je Guinea Bissau, Angola, Írán, Kongo, Turkmenistán, Barma, Zimbabwe, Libye, Kuba a poslední, ne překvapivě, Severní Korea.

Aby ekonomika mohla prosperovat, potřebuje k tomu zdravé podmínky. Ukazuje se, že čím ekonomicky svobodnější (to neznamená živelnější!) země je, tím lépe se ji daří. I Česká republika by měla jít co nejvíce touto cestou - samozřejmě ne kvůli umístění v žebříčku, ale kvůli zlepšení šancí na zdravý ekonomický růst. Pak poroste i životní úroveň a dobrá pozice v indexu ekonomické svobody bude jen vedlejším efektem.

1 komentář:

  1. Zrovna jsem psal na podobné téma, ale teda mnohem méně odborně, o srovnání ČR a Austrálie s použitím tohoto žebříčku.

    OdpovědětVymazat