pátek 26. ledna 2007

Co je nejtěžší na maratonu?

Server Behej.com se za svou krátkou dobu stal asi nejlepším místem pro hledání informací o (zejména) vytrvalostní běhu. Pro všechny, kteří běhají, nebo chtějí běhat, ho vřele doporučuju.

Předevčírem na Behej.com vyše článek o mentální a fyzické rezistenci vytrvalostních běžců. Cituje studie, které tvrdí, že v případech, kdy při podávání vytrvalostních výkonů opravdu dojde na lámání chleba, je mentální odolnost daleko důležitější než fyzická:

Supervytrvalci nejsou výjimeční po fyzické stránce, ale mentálně," tvrdí jihoafrický fyziolog Tim Noakes.

Svaly, oběhový systém i plíce jsou při supervytrvaleckém výkonu vystaveny extrémní zátěži a informují o tom mozek pestrou škálou signálů. Orgány podávají mozku hlášení o míře vyčerpání nebo i poškození tkání. Mozek obyčejného smrtelníka toto SOS vyslyší a ukončí výkon dříve, než si stačí vážně ublížit. Extrémní vytrvalci mají mozek, který dokáže být k "volání o pomoc" z týraného těla hluchý. To jim dovoluje pokračovat v závodě i za stavu, kdy už ostatní padají únavou.

Toto tvrzení můžu jen potvrdit. Při mých dvou maratonech i v průběhu tréninku na ně docházelo k situacím, kdy je pokračování v běhu pouze o schopnosti přesvědčit se, že můžu ještě dál. A když dokáže mozek tělo skutečně přemluvit k pokračování, je napůl vyhráno.

Samozřejmě, že doba potřebná pro regeneraci bude po takovém sebe se překonávajícím výkonu delší. A rovněž je pravda, že tato snaha mozku přemluvit tělo k ukončení výkonu je sebeobranným mechanismem, bránícím k poškození těla. Proto je velmi riskantní se k takovýmto výkonům odhodlat bez adekvátního tréninku.

Zkrátka, na maraton je potřeba se dobře připravit. Ale dobrá příprava umožňuje maraton celkem v pohodě uběhnout. I za cenu toho, že budete muset vypnout mozek. Sám jsem s tím musel zápolit - a při prvním maratonu to bylo fakt utrpení. Ale při druhém už jsem věděl, co mě čeká, a tak to proběhlo bez problémů.

Což mi připomíná, že už bych zase měl začít s přípravou... Letos se mi snad podaří se dostat na říjnové Chicago.

Žádné komentáře:

Okomentovat