pondělí 14. června 2010

Jak strany odpoví na voličskou strategii "kroužkování odspodu"?


Nedávné volby do Poslanecké sněmovny byly zajímavé nejen tím, že voliči volili proti oběma velkým stranám, ale také tím, že se do parlamentu dostali kandidáti ze samého konce kandidátních listin.

Ve sněmovně tak zasednou Lenka Kohoutová a Jan Florián v ODS, kteří byli na 29. a 36. (posledním) místě kandidátky ODS v Praze. Martin Gregora byl třetí od konce na kandidátce TOP09 v Jihočeském kraji. Josef Novotný byl předposlední za ČSSD v Karlovarském kraji, Jan Farský (TOP09) poslední na kandidátce v Libereckém kraji, Jan Pajer (ODS) poslední v Královéhradeckém kraji, Jan Chvojka (ČSSD) poslední, Jaroslav Martinů (ODS) předposlední a Radim Jirout (ODS) čtvrtý od konce v Pardubickém kraji a Pavel Antonín (ČSSD) a Aleš Roztočil (TOP09) oba předposlední na kandidátkách na Vysočině.
Podobná situace nastala na Slovensku, kde se volí v jediném obvodě, takže každá kandidátka má 150 členů. Za Slobodu a Solidaritu se do Národní rady dostali kandidáti z pozic 147-150 (Slováci mohou stejně jako Češi uplatnit čtyři kroužky).

Pokud voliči už jen z principu kroužkují poslední čtyři místa, odpoví na to politické strany umísťováním méně známých, ale potenciálně strategických kandidátů na konce kandidátek? Kde je Nashovo ekvilibrium?

4 komentáře:

  1. Uvadzany priklad na Slovensku nie je velmi stastny, pretoze sa v praxi jednalo o ministranicku, ktora si robila samostatnu kampan. (dosledok hlupeho protikoalicneho zakona)
    t.j. zaverecna myslienka o vzdore volicov je uplne mimo slovenskej reality.

    OdpovědětVymazat
  2. Pavle, zajimave, dekuji za vysvetleni.

    OdpovědětVymazat
  3. že se na \"maďarské\" kandidátce dostalo díky kroužkování do Parlamentu 7 Maďarů a 7 Slováků, přičemž ti tři inkriminovaní jsou členové Občanské konzervativní strany (http://www.oks.sk/ , čestný předseda Fedor Gál - nejprve Veřejnost proti násilí, poté jeden z těch, co vydělali miliony na podvodu jménem NOVA), a tato obskurní a do této chvíle mimoparlamentní strana s preferencemi v desetinách procent bude mít ve slovenském parlamentu 4 poslance. Slovenští Maďaři musí mít opravdu velkou a upřímnou radost z takové reprezentace!

    OdpovědětVymazat
  4. Strana MOST-HID, je experiment porovnatelny z tym, keby ludia v sudetoch zalozili v 30ich rokoch stranu nemecko-ceskeho porozumenia.
    t.j. hovorit, ze na \"madarskej\" kandidatke sa zviezli slovaci je hlboke nedorozumenie :).

    To, ze sa tam prekruzkovali slovaci ktori nie su priamo clenovia strany, je neocakavany vysledok. Vseobecne sa to chapalo ako lakadlo, ze \"pozrite sa Slovaci, nie su tu sami Madari, mozte za nas hlasovat\". To, ze to vypalilo necakane je dosledok toho, ze na Slovensku doteraz nebolo zvykom kruzkovat.
    (OKS ma sice nizke preferencie, ale relativne vysoky stupen znamosti v populacii a pomerne slusne renome)

    Ako to cele vypali je vo hviezdach, ale v pripade uspechu ma sancu tento projekt eliminovat trvale nacionalne rozbroje v slovenskom parlamente. Co za tych nahodnych 4och zastupcov OKS v jednom volebnom obdobi urcite stoji.

    OdpovědětVymazat