úterý 22. června 2010

Mistrovství světa ve fotbale - je na tom Evropa skutečně tak špatně?


Po dvou odehraných kolech na Mistrovství světa ve fotbale se kromě stížností na vuvuzely objevuje častý názor, že evropské týmy hrají mimořádně špatně. Články na toto téma shrnuje souhrnný článek Je evropský fotbal mrtvý?. V něm se objevují výroky, že "špatná hra evropských týmů dokonce opravňuje stížnosti, že 13 míst, které Evropa na Mistrovství světa má, je příliš mnoho".

Jak to tedy vypadá s kontinentálním hodnocením po dvou odehraných kolech? Následující tabulka shrnuje průměrné skóre a průměrný bodový zisk za jednotlivé kontinenty:

World cup standings after round 2

Suverénně nejlepším kontinentem je Jižní Amerika - pětici jihoamerických zemí se letos opravdu mimořádně daří a vede ve všech statistikách. Evropa je však na bezpečném druhém místě. Bodově nejhůře je na tom Afrika, o které na každém mistrovství říká, že tentokrát již jistě prorazí, ale většinou z toho nic není. Evropa je na tom tedy špatně možná v porovnání s předchozími šampionáty, ale relativně vůči ostatním týmům na tomto mistrovství to zase tak špatné není.

Je tedy 13 míst opravdu příliš mnoho? Podle průměrných statistik to tak nevypadá, i když to není úplně přesné hodnocení. Pokud bychom brali na mistrovství ty nejlepší týmy, nezajímá nás průměrná kvalita týmu, ale mezní kvalita těch nejhorších týmů za jednotlivé kontitenty (to jsou ty, které bychom nejraději vyměnili za jiné, lepší týmy z jiných kontinentů). I tady na tom Evropa není špatně - každý z 13 týmů získal alespoň bod, čímž se může pochlubit opět jen Jižní Amerika. Nejhorší v Evropě jsou jednobodová rozložená Francie a rovněž jednobodové rozhádané Slovensko. Opět na chvostu je Afrika, kde hned tři týmy z pěti ještě nezískaly ani bod.

Po dvou kolech je na hodnocení ještě brzo, ale argumenty o tom, že evropských 13 míst je příliš mnoho, nemají z hlediska kvality příliš opodstatnění. Jediný přesun, který je doposud zdůvodnitelný výsledky, je odebrání místa Africe na úkor Jižní Ameriky.

Žádné komentáře:

Okomentovat