pátek 11. června 2010

Robert Fico a Jiří Paroubek - podobnost čistě náhodná?


U nás doma nás čekají už druhé volby za poslední dva týdny - nejdřív ty české a pak ty slovenské. A nelze si nevšimnout výrazných podobností.

Jak ČSSD tak Smer směřovaly k jistému vítězství, v čele se silným a poněkud kontroverzním předsedou. Průzkumy dávaly oběma stranám jasný náskok (u Smeru byl dokonce ještě výraznější než u ČSSD). Oba předsedové působili velmi sebevědomě a byli si vítězstvím jistí.

ČSSD však závěr předvolební kampaně nezvládla. Jiří Paroubek zpanikařil, společně s vedením strany učinil několik pochybných kroků (viz studentské volby) a volby dopadly, tak jak dopadly.
Robert Fico si musí být podobnosti situace, ve které se Smer a ČSSD před volbami nacházely, velmi dobře vědom. Chtělo by se tedy říct, že se z toho, jak dopadla ČSSD, poučí. Zdá se však, že nepoučil.

Přitom naplánované bylo všechno dobře, včetně otevírání dálnic i fotbalových hřišť (to není ani tak výtka, podobně se chová každá vládnoucí strana - je to jen ukázka toho, že Smer nic nepodcenil). Na konci to však Fico s mediálním zviditelňováním zřejmě přehnal. Devítimetrový král-nekrál Svatopluk na Bratislavském hradě je toho jen důkazem.

Aféra s nahrávkou zpochybňující čistotu financování Smeru vytažená dva dny před volbami je bezpochyby čistá podpásovka. Nekontroverzní a oblíbený premiér by však takovou věc měl přejít a ustát bez vážnější úhony. Robert Fico však zpanikařil ještě více než Jiří Paroubek.

Když poslední průzkumy ukázaly vážný pokles preferencí Smeru, uspořádal tiskovou konferenci, na které se pustil úplně do všech. Úplně zapomněl na to, co se stalo Jiřímu Paroubkovi.

Stále je dost dobře možné, že Smer vyhraje s dostatečným náskokem na to, aby sestavil vládu. Pokud však vládu nesestaví, prohrál si to Robert Fico sám.

Žádné komentáře:

Okomentovat