sobota 27. září 2008

První předvolební debata: nuda


John McCain a Barack Obama se střetli v první ze třech předvolebních debat - tentokrát na téma zahraniční politika. Výsledek? Nuda, nuda a zase nuda.

Postoje Obamy i McCaina jsou v tomto ohledu v podstatě známé a liší se od sebe o dost méně, než by si Češi mohli myslet. Z českého pohledu stál za zmínku výrok Baracka Obamy, který nepotěší odpůrce radaru - Obama se vyslovil pro pokračování výstavby protiraketové obrany, pokud se systém ukáže po technické stránce jako funkční.
Debata se oproti původnímu plánu týkala i ekonomických témat. Ani Obama ani McCain se nevyslovili proti bailoutu. McCain by v důsledku nákladů spojených s bailoutem zmrazil státní výdaje ve většině oblastí, ale nebyl nijak konkrétní v praktické implementaci takové redukce výdajové stránky rozpočtu. Obama se vyslovil pro plán úplného odstranění závislosti USA na zahraniční ropě v průběhu 10 let (zejména pomocí rozvoje těžby u pobřeží USA a rozvoje alternativních zdrojů energie). Že by se něco takového ale podařilo v průběhu 10 let, je prakticky nereálné.

Žádné komentáře:

Okomentovat