úterý 2. září 2008

Proč má obchod s emisními povolenkami smysl


Z diskuze k jednomu z předchozích příspěvků:

Mimochodem, připadá mi směšné, že na jedné straně se deklaruje snaha o snižování emisí skleníkových plynů a na straně druhé se čile obchoduje s emisními limity. Takže ti co znečišťují méně, umožňují ostatním aby znečišťovali více.

Takový názor není zdaleka ojedinělý a je bohužel mylný. Proč není obchod s emisemi v rozporu se snahou snižovat emise skleníkových plynů?
Předně je třeba si uvědomit, co je cílem obchodování emisních povolenek. Není to vlastní snížení emisí, ale snaha o dosažení požadovaného snížení co možná nejefektivnějšími metodami.

Řekněme, že naším cílem je snížit množství produkovaných emisí na X jednotek, kde X je nižší než současná produkce. Jak daného cíle dosáhnout? Jednou z možností je administrativní nařízení, třeba zákon, který určí, kdo musí emise snížit. O jednom takovém naprosto strašném návrhu zákona, který navrhli čeští poslanci a který svědčí o naprostém nepochopení fungování trhu s emisními povolenkami, jsem psal dříve.

Je ale takový postup efektivní? Efektivní by byl, kdyby daného cíle dosáhnul s co možná nejnižšími náklady, tedy emise by měly snižovat ty firmy, které tak mohou učinit nejlevněji. Byrokrat rozhodující administrativním nařízením však takové firmy může těžko rozpoznat, zatímco obchod s povolenkami toho může dosáhnout.

Podrobnosti jsem popisoval ve výše citovaném článku. Ve zkratce z mechanismu vyplývá, že firmy, které mohou snižovat emise nejlevněji, tak učiní, a budou odměněny tím, že vydělají na prodeji svých povolenek. Firmy, pro které je snižování emisí drahé, emise nesniží a budou potrestány tím, že musí povolenky nakoupit a zaplatit za ně.

Je tato metoda bezchybná? Bohužel ne. Zaprvé, nic totiž neříká o tom, jak se povolenky na počátku mají rozdělit. Počáteční rozdělení je v podstatě politické kritérium a je také pravidelným jablkem sváru mezi evropskými zeměmi. Každý by totiž logicky chtěl povolenek co nejvíce, protože se jedná o cenný statek.

Zadruhé, mechanismu se mohou firmy vyhnout například tak, že přesunou své výroby do zemí, které nejsou do mechanismu obchodování s povolenkami zapojeny. Proto je tak důležité, aby podobný systém fungoval na celosvětové úrovni.

Tyto problémy se samozřejmě netýkají jen obchodování s povolenkami, ale i jiných metod snižování emisí. A mezi všemi těmito metodami vychází obchod s povolenkami dost dobře. To, že obchod s povolenkami stále nefunguje tak, jak bylo zamýšleno, není kvůli tomu, že by samotný princip této metody byl špatný. Spíše to ukazuje, že přes všechny proklamace a velká slova se do snižování emisí ve skutečnosti nikomu moc nechce. Od slov získávajících politické body k činům, které bolí a jejichž užitek je nejasný, je hodně daleko.

6 komentářů:

  1. ... takže díky obchodu s povolenkami se vlk (všeobecné povědomí o úsilí snižovat emise) nažere a koza (skutečné činy snižující emise, případně měnící přístupy ve spotřebě) zůstane celá = tj. chování nezměněné, akorát to vypadá jak se pěkně snažíme. Povolenkovým obchodem aplikujeme vlastně jen \"optimalizaci\" nerovnoměrných zátěží na rovnoměrnější.
    Takový malý tržní socialismus v praxi: Já jsem snědl 2 hamburgry a ty žádný, ale můžem si mezi sebou zobchodovat účtenky, takže to bude vypadat že jsme se oba zdravě najedli. Já chcípnu na obezitu a ty na hlad.

    Jsem rád, že se tomuto tématu Pinus věnuje, .. pořád to je totiž dokola kolem toho samého. Někdo se snaží uplést z hovna bič a přitom si nezapráskat kravatu. A pak tím bičem popohánět ty nejhloupější ku prospěchu těm mazanějším.

    OdpovědětVymazat
  2. Rád uznávám, že můj pohled na obchod s povolenkami nebyl podložen ekonomikou, ale něčím co bych s velkou mírou nadsázky nazval \"selským rozumem\". Takže jsem se domníval, že emisní povolenky mají mít charakter restriktivního opatření, které bude nutit znečišťovatele ke snižování emisí bez ohledu na jejich vlastní náklady. A z toho vyplýval i nesprávný předpoklad, že se celkový objem povolenek bude v časové ose proporcionálně snižovat. Což by vedlo v konečném důsledku ke zvyšování jejich ceny na takovou úroveň, že by se firmám nevyplatilo je kupovat ale investovat do zařízení na snižování emisí. Každopádně děkuji za precizní rozbor.

    OdpovědětVymazat
  3. zajímalo by mě, zda má smysl obchodovat taky s povolenkami na ekonomickou kriminalitu, s opcemi na parcely na Měsíci, s odškodněním za holokaust, s lidskými právy, s nevyléčitelnými chorobami, s přírodními katastrofami? ... to jsou přece také témata, kde je nerovnovážný stav. Kde by prospěla větší optimalizace a tedy i efektivita!

    nerad bych se dočetl že: \"když to generuje zisk, tak to smysl má.\"
    To by totiž byl zas můj střet selského rozumu a ekonomie.

    OdpovědětVymazat
  4. jeden příklad jak se nakládá s emisními povolenkami a hlavně kvůli čemu se firmy a jedinci jimi zabývají:
    http://www.zvedavec.org...iardy.htm

    OdpovědětVymazat
  5. ještě by bylo fajn přilinkovat předchozí články s příbuznými tématy:
    http://pinus.bloguje.cz...sleni.php
    a taky
    http://pinus.bloguje.cz...-uvod.php

    OdpovědětVymazat