neděle 14. září 2008

Bere Jiří Paroubek Jana Švejnara vážně?


Když Jiří Paroubek vloni oznámil, že ČSSD bude oficiálně podporovat Jana Švejnara jako kandidáta na prezidenta České republiky, byla to v podstatě strategická volba. Vzhledem k oficiální politice ČSSD byl Švejnar ekonomicky příliš liberální a politicky příliš proamerický. Paroubek ale usoudil, že Švejnar má nejlepší předpoklady porazit Václava Klause, a tak šla ideologie stranou a zvítězil čirý pragmatismus.
Paroubek se sice dušoval, že nominace Švejnara není žádnou strategickou hrou a že ČSSD si Švejnara vybrala pro jeho názory, následující ideové skřípání však svědčilo o opaku. Zatímco Paroubkovo strategické jednání může být pochopitelné, bylo by zajímavé vědět, jak celou situaci vnímá Jan Švejnar.

Je přesvědčen, že má bezvýhradnou podporu ČSSD, a to i do příštích voleb, a nebo byl stejně pragmatický jako Paroubek a bral spolupráci s ČSSD jako nejsnazší cestu k prezidentskému úřadu?

Pokud platí první možnost, pak dnes dostal Švejnarův názor další trhlinu, když Jiří Paroubek oznámil, že přemýšlí o prezidentském křesle.

Příští prezidentská volba bude v roce 2013. Pokud Paroubek stále považuje Švejnara za vhodného kandidáta a bude ho v další volbě podporovat, pak, pokud Švejnar vyhraje (a o tom musí být Paroubek přesvědčen), by bylo zcela kontraproduktivní nepodporovat Švejnara i v další volbě v roce 2018. První možnost, kdy by tedy mohl Paroubek kandidovat sám, by byla v roce 2023. A to mu bude rovných 70 let.

Opravdu chce Jiří Paroubek čekat do sedmdesátky?

Spíše to vypadá, že pokud chce Jan Švejnar kandidovat na prezidenta i za pět let, měl by si začít hledat novou základnu pro svou podporu. Jestli se totiž budou věci vyvíjet podle Paroubkových představ, nebude v plánech ČSSD pro Švejnarovu kandidaturu místo.

Žádné komentáře:

Okomentovat