úterý 4. března 2008

Bude u ISS dříve Evropská unie nebo soukromá kosmická loď

Šéf České kosmické kanceláře Jan Kolář tvrdí, že Evropská kosmická agentura chystá plány na vlastní kosmickou loď, která by dopravovala kosmonauty na Mezinárodní kosmickou stanici ISS.

Pokud bych se měl vsadit, zda bude u ISS první Evropská unie nebo soukromá kosmická loď, vsadil bych na soukromý kapitál. Samozřejmě, od SpaceShipOne k cestě na ISS je ještě daleko, ale Evropská unie je v tomto směru ještě daleko vzadu, navíc jen s mlhavými plány na rozvoj.

4 komentáře:

  1. Akurát že odkaz ktorý dávaš na tú kozmickú loď žiadna kozmická loď nie je - nikdy by sa na orbitu k ISS nedostala tak aby sa dalo prestupiť na ISS.Fyzikálne je space ship one absolútne niečo iné ako hocijaká družica.
    .
    Hovorí Ti niečo 1 kozmická rýchlosť ?

    OdpovědětVymazat
  2. =) Proto autor píše \"od SpaceShipOne k cestě na ISS je ještě daleko\".

    OdpovědětVymazat
  3. Nemam ve zvyku podporovat Ceskou kosmickou kancelar, ktera zamerne mate nase zahranicni partnery vytvarenim dojmu, ze je to oficialni ceska vesmirna agentura. Ve skutecnosti je to privatni spolecnost, ktera je v ramci projektu ukolovana MSMT aby zastresovala nase vztahy s Evropskou vesmirnou agenturou (ESA). V praxi je ale CKK pro cesky prumysl, ktery se snazi projektu ESA ucastnit, spis zatezi nez pomoci.
    Ale co se tyce ESA planu mit vlastni pristup astronautu do vesmiru ma Docent Kolar pravdu. Ale Vase porovnani privatni kapital vs. EU neni vubec na miste. ESA je nezavisla mezinarodni organizace 17 statu, z nichz nektere jsou cleni EU a nektere ne. Zaroven rada clenu EU neni v ESA, a naopak Kanada clenem je - i kdyz asociovanym. ESA neni organem EU jak by se mohlo zdat. Posledni dobou se snazi ESA a EU koordinovat sve aktivity, a definovat spolecnou vesmirnou politiku. Vzhledem k velmi rozlisnym zpusobum prace je ale spoluprace velmi komplikovana. Jak nedavno prohlasil generalni reditel ESA, \"ESA se zabyva dvema nejtezsimi ukoly - dosazenim vesmiru a spolupraci s EU!\" ;-)

    Petr Bares
    lider Czech Space Alliance, asociace firme pod zastitou CzechTradu

    OdpovědětVymazat
  4. Dekuji za upresneni, tyto vztahy mezi ESA a EU jsem neznal.

    OdpovědětVymazat