pondělí 10. března 2008

Rozhovor s Václavem Klausem ve Wall Street Journal


Není to klasický rozhovor. Spíš článek doplněný Klausovými výroky z rozhovoru. Editor WSJ Brian M. Carney hovořil s Václavem Klausem o globálním oteplování, Rusku, Kosovu nebo systému americké protiraketové obrany.

Klausovy názory o globálním oteplování jsou v článku takové, jaké je známe. Poněkud překvapivé jsou však zmatené názory na Rusko, zejména na snahy ruských představitelů vykonávat poněkud ramenatou politiku vůči zemím v bývalé sféře sovětského vlivu - například pomocí hrozeb zastavení dodávek ropy. Klaus říká:

I live in a country where we are totally dependent -- we used to be totally dependent on Russian oil and gas. In my life, and I will be 67 this June, it has never happened for one minute that there has been cutting of deliveries of oil and gas. Please don't -- don't -- exaggerate that point. It's such cheap writing. Don't do it.

Opravdu Rusko dodávky ropy nikdy nezarazilo? Velmi dobře si vzpomínám, jak jsme byli rádi, když jsme (za Klausovy vlády) dostavěli a otevřeli ropovod Ingolstadt.

Jen na okraj, přehmatu se nevyhnul ani editor Brian Carney, když si spletl Česko se Slovenskem:

The Czech Republic has a sizable Hungarian minority that has been a periodic source of tension with its neighbor to the south for decades.

Ne, s Rakouskem se o Maďary skutečně nepereme.

Je dobré si přečíst pohled na Václava Klause odněkud zvenčí. Klaus totiž českou společnost zpolarizoval takovým způsobem, že nezaujatý článek o něm prakticky nenajdete - buď se jedná o téměř obdiv, nebo nenávist, obojí podpořené dvěma desetiletími budovaným názorem pisatele v prostředí České republiky, ve kterém byl Václav Klaus všudypřítomný.

Carney má alespoň názorový odstup. Přesto neuzavírá článek nijak nadšeně, ale spíše s vyjádřením, že chápe, proč Klaus vyvolává takové rozporuplné reakce.

Díky Frantovi a Evce za upozornění na článek.

1 komentář: