pondělí 3. března 2008

Úspory a náklady spojené s letním časem


Letní čas byl původně vymyšlen kvůli úspoře energie. Posunutím hodinek o hodinu napřed způsobíme, že večer je déle světlo a ráno (když ještě spíme) se později rozednívá, takže celkově vynaložíme méně na umělé osvětlení.

Přechod na letní čas všek nemusí být spojen jen s úsporami energie. Wall Street Journal přináší studii Matthewa Kotchena a Laury Grant [původní článek], která analyzuje spotřebu energie v Indianě. V tomto státě na letní čas ještě před dvěma lety přecházelo pouze 15 z 92 okresů (counties), takže porovnání změn ve spotřebě energie mezi těmito okresy představuje téměř ideální přirozený experiment. Kotchen a Grant zjistili, že přechodem na letní čas dojde ke zvýšení výdajů domácností za elektrickou energii v porovnání s domácnostmi, které leží v okresech, které na letní čas nepřecházejí. Tedy přesně naopak, než bychom očekávali. Argumentem je, že domácnosti sice ušetří za světlo, ale vydají více za provoz klimatizací, protože se z práce vrací fakticky o hodinu dříve.

Přestože se jedná o zajímavé střelivo pro odpůrce letního času, autoři se shodují s dalšími odborníky, že studie zdaleka nepostihuje všechny efekty přechodu na letní čas. Předně jinak by pravděpodobně studie dopadla ve státech, které jsou chladnější než Indiana. Zadruhé se jedná o pouze o výdaje domácností, zatímco u firem může být efekt opačný -- lidé odcházejí dříve z práce, a tak je možné dříve ztlumit klimatizace v kancelářích, i když v tomto případě nebudou úspory asi tak výrazné.

Konečně existuje celá řada studií, které se zabývají dalšími efekty toho, že je večer déle vidět -- od nižší nehodovosti přes menší kriminalitu až po vyšší ekonomickou aktivitu a vyšší užitek z volného času.

A potom konečně zapomínáme na teoretickou možnost, jak problém využití slunečního svitu vyřešit bez posunu hodinek -- stejně jako to dělali naši předkové, chodit dříve spát a dříve vstávat. Ostatně zmíněný článek ve WSJ cituje Benjamina Franklina, který v roce 1784 (v odlehčeném tónu) navrhoval, aby bylo v Paříži rozednění oznamováno výstřely z děl, tak aby měl každý možnost naplno využít ranního světla a nezůstávál zbytečně v posteli.

1 komentář:

  1. You know what, the funny thing is I remember distinctly last time at this time, WSJ did an exntensive coverage on Daylight saving on Indiana, and how marginal people and business at sandwiched between Chicago and Indiana are frustrated about the time difference. You think people get research ideas from newspaper stories. They do.

    OdpovědětVymazat