pátek 29. února 2008

Falling Slowly a Arrowova věta o nemožnosti


Lev bez hřívy poznamenává k mému předchozímu příspěvku o oscarovém hlasování:

Dobre, odhliadnime od kvality, kedze som druhe dva filmy nevidel a teda ani subjektivne nedokazem porovnat s Falling Slowly.

Ale predsa urcite vies, ako to je s hlasovanim - Arrowova veta + vsetky ostatne vety o nemoznosti v hlasovani - vzdy hlasovanie bude nejakym sposobom "perverzne"... len tento rok sa zhodou okolnosti ukazala jedna z vlastnosti vypuklo.

Má pravdu, Arrow je mrcha. Pro nezasvěcené, Arrow's impossibility theorem zjednodušeně říká, že žádný demokratický volební systém, který splňuje několik základních podmínek, nemůže generovat jednoznačné rozhodovací pravidlo, podle kterého by společnost jako celek měla vybírat z alternativ a které by zohledňovalo preference jednotlivců "rozumným" způsobem.

Zajímalo by mě ale, jestli se lze změnou mechanismu v daných podmínkách přiblížit "ideálnímu" stavu. V konkrétním oscarovém případě probíhá hlasování metodou předvýběr -> 5 kandidátů -> výběr. Jednou z implikací teorie společenské volby (kam Arrow podstatným způsobem přispěl) je i skutečnost, že výsledná volba může záviset na zvoleném mechanismu. Dejme tomu, že preference hlasujících pro píseň jsou dané jednak kvalitou samotné písně, ale i jejím kontextem, tedy i kvalitou filmu. Tvůrci filmů zároveň preferují jednoho Oscara před několika nominacemi. V současném systému, kdy hlasující hlasuje pro jednoho vítěze, přičemž ve finálové pětce může být více zástupců jednoho filmu, se hlasy pro takový film rozmělňují, což se producentům nemusí líbit.

Důsledkem toho může být, že se budou snažit vytvářet filmy s jednou výraznou písní, zatímco zbytek bude spíše omáčka, aby do případného oscarového klání postoupila právě ta jedna píseň (samozřejmě, existuje spousta dalších faktorů podle kterých vytvářet film, od kterých ale nyní chceme abstrahovat). Taková strategie ale zase nemusí být ve prospěch spotřebitelů (tedy i hlasujících), kteří mají užitek z filmu jako celku.

Jaký mechanismus bude v takovém případě optimální, případně jak ho vytvořit? Bylo by například lepší, kdyby do finálové pětky nemohlo postoupit více kandidátů z jednoho filmu? Nebo kdyby hlasující mohli hlasovat pro více filmů? (vezměme v úvahu například Thelma and Louise - jak Geena Davis tak i Susan Sarandon byly nominované za nejlepší ženský výkon v hlavní roli a nakonec nedostala Oscara ani jedna, potenciálně opět kvůli rozmělnění hlasů) Za jakých podmínek to bude fungovat?

1 komentář:

  1. Nejlogictejsi je jeden film - jedna pisen.

    Vice moznosti hlasovani je mozne jen v pripade, ze kazdy hlasujici dostane urcity pocet \"bodu\", ktere dle sveho uvazeni rozdeli.
    Jinak by nebyla zachovana rovnost hlasujicich.
    Ale v tom pripade zas na tom budou bity vicenasobne nominace.

    OdpovědětVymazat