pátek 15. února 2008

CERGE-EI a CEP nemají nic společného

Volba prezidenta je za námi, a tak se snad lidé dokážou zase vrátit k normálním činnostem. V posledních týdnech měla neuvěřitelná řada lidí potřebu emotivně vyjádřit svůj názor, vzduchem létaly pomluvy a nesmyslné argumenty a o fakta se nikdo nestaral.

Jistý Martin Martínek na stránkách Britských listů měl v téměř konspirativním článku na Britských listech potřebu sdělit, že v našich prezidentských volbách "nejde o prezidenta, ale jde o něco mnohem zásadnějšího a vážnějšího. ... Jde o charakter euroamerické politiky." Martinu Martínkovi bychom měli vysvětlit, že euroamerické politice je volba českého prezidenta celkem lhostejná.

Tento příspěvek ale vznikl z jiného důvodu. Martínek totiž nechápe, proč Švejnara volili také komunisté. O tom, že pro komunisty byl Jan Švejnar jen figurka na šachovnici a volili ho jen v momentech, kdy bylo jasné, že nebude zvolen, víme všichni - jiný důvod neexistoval. Martínek však má zapotřebí dát vše do souvislosti s CERGE-EI, které Švejnar spoluzakládal a kde má stále významné slovo:

Institut CERGE neprosazoval nikdy vůči jejich cílové skupině odpovědnou politiku v oblasti ekonomie. Naopak. Rozdíl mezi CERGE a CEP nebyl nikdy ani tak velký, jako mezi ČSSD a KSČM.

Martínek je úplně mimo. CERGE-EI a Centrum pro ekonomiku a politiku jsou dvě nesouvisející instituce. CEP je think-tank s politickou agendou (má to ostatně v názvu), CERGE-EI je vzdělávací instituce, která se zaobírá výzkumem v oblasti ekonomie. CERGE-EI neprovádí "odpovědnou politiku v oblasti ekonomie" vůči nikomu (bylo by ostatně zajímavé zjistit, co si Martínek pod takovou odpovědnou politikou představuje). Většina profesorského sboru je ze zahraničí, většina studentů je ze zahraničí a cílem výzkumu je publikace v zahraničních časopisech. Úvaha o tom, že by CERGE-EI mělo někomu pomáhat přihřívat českou politickou polívčičku, je absurdní.

2 komentáře:

  1. No tak je zřejmé, že komunisti by nikdy nevolili takového arcikapitalistu, jako je Švejnar :-D
    Šlo jen o to, aby vyjádřili svůj nesouhlas s Klausem a aby ukázali, jak stále dokážou míchat českou politikou. Švejnar byl nakonec spíše jen figurkou. Jenže je fakt, že v českém prostředí je dost těžké sehnat tu pravou osobnost, aby nám dělala prezidenta.

    OdpovědětVymazat
  2. Spíše je těžké najít ty správné volitele. :-)

    OdpovědětVymazat