čtvrtek 28. února 2008

EU kritizuje Českou republiku za vyjednávání o zrušení víz s USA

Postup České republiky, která se snaží vyjednat individuální podmínky s USA, se nelíbí Evropské unii.

Kritiky "české cesty" jednání o vízech jsou především staré členské země EU podporované předsedajícím Slovinskem. Tyto země, které mají už nyní s USA bezvízový styk, tvrdí, že by v oblastech, jako je vízová politika, měly členské státy nechat vyjednávaní na Evropské unii. A ne se do něj pouštět - jako v tomto případě Česko - na vlastní pěst.

Zemím, jejichž občané už víza do USA nepotřebují, se to mluví. Holandská europoslakyně Sophia Veldová dokonce prohlásila:

"Pre členské krajiny Schengenu platí, že vízová politika spadá do kompetencie EÚ. Mali by sme postupovať v jednotnej línii, čo sa týka osôb prichádzajúcich do EÚ a občanov EÚ cestujúcich do zahraničia. Česká republika by nemala mať odlišný režim. Je nám preto ľúto, že české úrady porušujú jednotu EÚ a podkopávajú tým spoločnú európsku pozíciu," vyhlásila holandská europoslankyňa.

Paní Veldová při výrocích o odlišném režimu zapomněla na to, že odlišný režim panuje zejména nyní -- totiž že zatímco Holanďani cestují do USA bez víz, Češi víza potřebují. Evropská unie s tím za celou dobu členství neudělala vůbec nic.

Jistě, že nová dohoda České republiky s USA bude vyžadovat určité (ne však drastické) zvýšení počtu předávaných údajů o pasažérech. To se nám nemusí líbit, informací však bude stále méně, než těch, které nyní musíme vypisovat do vízových formulářů. Vyplnění dotazníku na internetu je také mnohem snažší a levnější než chození na ambasádu.

Budeme mít stále horší podmínky, než mají staré členské země -- musíme si však uvědomit, ze na takové podmínky by USA se svou dnešní bezpečnostní politikou dnes už nepřistoupily a staré členské země neudělaly v posledních letech vůbec nic, aby se nás v těchto otázkách zastaly.

Společná evropská politika je vždy věcí dostatečné motivace členských zemí na společném postupu (v ekonomii se tomu říká participation constraints). Pokud některá země shledá, že společná politika nikam nevede, nemůžou se ostatní divit, že si (v rámci evropské legislativy) zvolí vlastní cestu.

Konečně na závěr - někteří tvrdí, že si Česká republika kupuje víza za radar. Ano, je docela dobře možné, že jsou USA mnohem vstřícnější vůči české straně hlavně díky radaru. Pokud se však už česká strana rozhodne radar odsouhlasit (a to záleží jen na České republice), je vždy lepší vyměnit radar za víza než za nic.

2 komentáře: