čtvrtek 21. února 2008

Kosovsko-srbská realita

Z moře nejrůznějších prohlášení podporujících tu či onu stranu vyčnívá jedno, které popisuje realitu mnohem přesněji než kterýkoliv z politiků. Autentickou výpověď přineslo aktuálně.cz ve svém online zpravodajství ze včerejších demonstrací v Bělehradě.

"Je těžké cizinci vysvětlit, proč je pro Srby Kosovo tak důležité. Je to srdce země, kde leží nejvýznamnější památky, a kde teď řada Srbů bude žít v chudobě a možná bude vyhnána Albánci," říká jeden z demonstrantů, učitel Tomislav Filipčič. "Všichni ale tuší, že Kosovo je ztraceno. I když tu naši politici vyřvávají, že Kosovo nedají. Snaží se lidem zalíbit svým nacionalismem," dodává učitel, který žil mnoho let ve Francii a nyní se vrací do Bělehradu. "Srbové si myslí, že je svět zradil. Ale svět nám jen vrací činy Miloševiče," říká.

Kosovo (ostatně jako velká část Balkánu) je předmětem národnostně-nábožensky-politických sporů odnepaměti. Nyní získalo samostatnost, ať se nám to líbí, či ne, a metodami, se kterými můžeme nebo nemusíme souhlasit. Hranice mezi "srdnatým bojem za nezávislost a svobodu" a "rozvracením republiky" je tenká. Proces odtržení zašel už příliš daleko, než aby s tím šlo cokoliv dělat. Za několik desítek let ale může být klidně zase všechno jinak, taková už je politika.

Žádné komentáře:

Okomentovat