úterý 12. února 2008

Knižní monopoly v Čechách a ve Francii


Nakladatelství Albatros vydalo poslední díl série o Harry Potterovi. Aby předešlo cenové přestřelce vedené hlavně supermarkety, distribuovalo knihu jen do zavedených knihkupectví. Ta si totiž stěžovala, že na předchozích dílech nevydělala tak, jak by si představovala, protože nemohla cenově konkurovat hypermarketům, nabízejícím knihy v rámci akčních nabídek za výrazně nižší ceny.

Tesco však knihu odněkud sehnalo a začalo ji nabízet samo o padesátikorunu levněji. Albatros neváhal a podal trestní oznámení. Ačkoliv není jasné, zda Tesco nezískalo knihu přes třetí stranu, která při tom porušila nějakou smlouvu s Albatrosem, Albatros si při své akci podnikal velmi neopatrně a stal se sám předmětem vyšetřování. Zástupci Albatrosu totiž mimo jiné uvedli, že pokud by se někde kniha objevila za výrazně nižší cenu než je doporučená prodejní cena, jedná se pravděpodobně o nelegální kopie. V tom okamžiku však zbystřil pozornost Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který zavětřil protiprávní vertikální dohody o cenách. Albatros svými výroky poodhalil, že se pravděpodobně dohodl s knihkupci, že nebude ze začátku knihu dodávat do supermarketů a knihkupci udrží prodejní cenu na ceně doporučené.

Zdá se vám to od Albatrosu nepěkné (kromě toho, že je to protiprávní)? Ve Francii je to ještě horší, a to dokonce legálně.

Amazon.com ve Francii nabízel poštovné ke knihám v určité ceně zdarma. Stejný princip funguje i v USA -- pokud nakoupíte knihy alespoň za 25 dolarů a nějak na ně nespěcháte, tak je dodávka zdarma. Ve Francii to však není tak jednoduché. Podle zákona z roku 1981 totiž nelze ve Francii prodávat knihy se slevou větší než pět procent oproti vytištěné ceně. Francouzská Unie knihkupců seznala, že poštovné zdarma představuje větší než pětiprocentní slevu a Amazon.com zažalovala. Odvolací soud ve Versailles Unii knihkupců vyhověl a Amazon.com musel nabídku poštovného zdarma zrušit nebo zaplatit 1000 euro denně (plus sto tisíc euro za náklady soudu).

Jeff Bezos se ale nezalekl, prohlásil, že poštovné zdarma je jedním z hlavních rysů Amazonu a rozhodl se, že bude raději platit, přičemž chystá odvolání. Na další výsledky soudní pře se můžeme těšit, i když Amazon to nebude mít v odbory a ochranářskými zákony protkané Francii lehké.

2 komentáře:

  1. cena knihy je cena knihy, cena dopravy je cena dopravy ... kdyz dam slevu (treba i 100%) na dopravu, neovlivni to prece cenu knihy .... kde je chyba v uvaze?

    OdpovědětVymazat
  2. Ve Francii je asi možné všechno. I započítání dopravy do ceny knih. No ale kdyby ke každé zásilce přidávali \"certifikát\" v ceně dopravného - zdarma - asi by se problém vyřešil, ne? :)

    OdpovědětVymazat