neděle 27. ledna 2008

Odškodnění církví a časová konzistence vládní politiky

Vláda schválila způsob odškodnění církví za zabavené majetky. Kromě vrácení půdy má jít o finanční náhradu o současné hodnotě 83 miliard korun, která se rozloží do 60 ročních splátek ve výši 4,3 miliardy. To odpovídá úrokové sazbě z dluhu ve výši 4,85% a celkové výplatě zhruba 270 miliard korun.

O tom, jestli je vyplacená částka nízká nebo vysoká, je obtížné spekulovat. Stejně tak je obtížné říci, jestli je úroková sazba nízká nebo vysoká -- Česká republika nemá s takto dlouhodobými závazky zkušenosti. Vůbec první emise padesátiletých dluhopisů proběhla v listopadu 2007 a dosáhlo se u ní průměrné úrokové míry právě 4,85%, ale z jedné emise těžko hodnotit. Střednědobé dluhopisy se české vládě každopádně daří emitovat s nižší úrokovou sazbou.

Co je však zvláštní, je právě volba takového dlouhodobého splácení. Vládní politika (a to kteréhokoliv státu) je časově nekonzistentní a mění se ještě rychleji, než se střídají politické strany.

Vláda zvolila vyrovnaní se s církvemi proto, aby dokončila odluku od státu. Výplata 4,3 miliard po dobu 60 let by měla být posledním závazkem vlády vůči církvím (spolu s dobíhajícími platbami za jednotlivé kněží). Představme si ale situaci v roce 2067, který by měl být posledním rokem splácení dluhu. Spokojí se církve s tím, že v roce 2067 získají několik miliard a v roce 2068 již náhle nic?

Situace bude podle mého velmi připomínat situaci s autorskými právy. Kdykoliv se blíží doba vypršení zajímavých práv, zajistí si filmový a hudební průmysl prodloužení ochranné lhůty o další desítky let. Nevidím důvod, proč by se církve měly chovat jinak, a to i kdyby jejich představitelé tvrdili opak -- za 60 let už budou stejně rozhodovat jiní.

I z toho důvodu by mělo být odškodnění církvi provedeno mnohem rychleji.

1 komentář:

  1. Já bych to viděl s časovou ne-konzistencí přesně naopak. To opravdu věříme, že stát bude svůj slib církvím plnit celých 60 let? Zvláště když vyplácení bude na základě zákona formou pevných splátek církvím (jak aspoň chápu z popisu věci) a nikoli formou jednorázového odškodnění, na jehož financování by se emitovaly dluhopisy, které by soukromým investorům vyplácely stejnou částku po dobu 60 let. Stačí, aby se k moci dostala silně proticírkevní vláda a celé splácení může prostě utnout. 4.3 miliardy do rozpočtu na zamáznutí deficitu se jí bude moc hodit. To mi přijde jako pravděpodobnější scénář odchylky od stanoveného plánu než spekulace ohledně schopnosti církví vylobovat další peníze po 60ti letech.

    Nicméně pokud jde o policy recommendation, tak se pěkně shodnem: I z tohoto důvodu by mělo být odškodnění církví provedeno mnohem rychleji... :)

    OdpovědětVymazat