sobota 26. ledna 2008

Jsou dnes hospodářské a finanční krize horší než dříve?

V souvislosti s událostmi posledních dvou týdnů, kdy řada světových akciových trhů prudce oslabila, se objevily hlasy, že globalizace a rozvoj informačních technologií dnes dělají světové finanční trhy zranitelnějšími než dříve. Šok na v jedné zemi se během minut přelije po celém světě, a tím se celá finanční krize prohloubí. Není to pravda.
Když v první polovině 19.století nastala v USA finanční krize, trvalo několik dní, než se o tom v Evropě dozvěděli. Finanční šoky se tak nemohly po světě tak rychle přenášet. Na druhou stranu se však zrovna tak prodlužovalo období nejistoty, než se vyjasnilo, co se vlastně děje.

Ve skutečnosti byly v 19.století finanční a hospodářské krize mnohem silnější než je tomu dnes. V roce 1819 zasáhla USA finanční krize, způsobená jednak předcházející expanzivní monetární politikou, rovněž však zastavením dodávek drahých kovů z Jižní Ameriky. Řada bank zkrachovala, v Philadelphii dosáhla nezaměstnanost 75%.

Při bankovní panice v roce 1837 bylo z 850 amerických bank uzavřeno 343. Hospodářská a finanční krize v roce 1873, která vypukla v Evropě (prvním efektem byl kolaps vídeňské burzy), způsobila uzavření newyorkské burzy na 10 dní, zkrachovala čtvrtina železničních společností. Následovala deprese trvající řadu let. V roce 1907 se newyorská burza propadla o 50%. A mezi těmito velkými krizemi došlo k řadě menších.

Oproti tomu vypadá "panika" z minulého týdne nicotně. Newyorkský index Dow Jones se sice v úterý ráno propadl o 400 bodů, v pátek odpoledne však uzavíral o 100 bodů výše než o týden předtím. Německý DAX sice ztratil v ponděli téměř 7%, ale od té doby je stabilní. Japonský NIKKEI ztratil necelých 2,5%. V Praze došlo k týdennímu poklesu o 1,6%. Na žádnou paniku to nevypadá.

Je pravda, že v posledním měsíci řada burz ztratila -- i se započtením současných ztrát však rostl Dow Jones za posledních pět let tempem 8,7% ročně, DAX tempem 18,5% ročně a pražská burza tempem 27,8% ročně. To nejsou špatné výsledky. Ačkoliv může ještě k dalším poklesům dojít, jde především o korekce předchozího prudkého růstu. Finanční kolaps v současné situaci nehrozí.

Vývoj indexu PX

Index PX pražské burzy

Žádné komentáře:

Okomentovat