středa 30. ledna 2008

Univerzity jako výborné investiční společnosti

Americké univerzity umějí spravovat svůj finanční majetek velmi dobře a všem z nejbohatší padesátky se podařilo svůj majetek mezi roky 2006 a 2007 výrazně rozmnožit (samozřejmě nejen díky dobrým investicím, ale i díky nezanedbatelným darům). Na špičce se dlouhodobě drží Harvard University, která svých 29 miliard dolarů investičního portfolia za rok zhodnotila na 35 miliard. S odstupem následují Yale, Stanford a Princeton.

University of Chicago se vyhoupla na 13.místo s 6,1 miliardami dolarů. Pro zajímavost, Princeton University v současnosti vlastní finanční majetek ve výši 1,9 milionu dolarů na jednoho studenta.

Univerzity často mají svoje vlastní dceřiné investiční společnosti, které portfolio spravují. Obzvláště Harvard Management Company je dobře známá -- jen samotná investiční společnost má 200 zaměstnanců. Zajímavá je poměrně riskantní strategie HMC -- 45% portfolia je uloženo v akciích.

Obrovská finanční portfolia, která dnes nejlepší univerzity vlastní, tak trochu zpochybňují smysl velmi populárních darů ve prospěch své alma mater. Mezní užitek darovaných peněz pro univerzitu je totiž v situaci, kdy už univerzita má na účtech desítky miliard, velmi malý. Kromě toho investiční strategie orientovaná na akcie napovídá, že se jedná o dlouhodobé investice a že univerzita nemá zájem velkou část peněz v blízké době utratit.

Bez ohledu na mezní užitek finančních darů se však daří univerzitám získávat prostředky tímto způsobem čím dál lépe.

Žádné komentáře:

Okomentovat