pátek 9. března 2007

University of Chicago bude vybírat nové profesory ekonomie v reality show?

Katedra ekonomie na University of Chicago je tak posedlá volným trhem, že se rozhodla vybírat nové profesory v reality show. Anglickou verzi článku (odkaz dole) přinášíme v českém překladu.

CHICAGO. University of Chicago, známá svou propagací volného trhu v ekonomii, dnes oznámila, že další profesor s tenure v oblasti této "chmurné vědy" bude vybírán prostřednictvím televizní soutěže založené na reality show jako Trosečník (Survivor) a The (White) Rapper Show.

"Jsme velmi soutěživý spolek", prohlašuje vedoucí katedry Philip Reny, "a věříme, že nejlepším způsobem jak vybrat nového profesora je prostřednictvím spravedlivé a otevřené soutěže mezi nadějnými zastánci volného trhu před miliony diváků kteří se těšili na Nevěstu pro milionáře a spletli si tlačítko na dálkovém ovladači."

Na katedře v současnosti působí čtyři nositelé Nobelovy ceny, což by mohlo odradit některé naivní kandidáty, kteří se nemohou dočkat, až se ztrapní v pěvecké soutěži American Idol, americkém vzoru české Superstar. "Ať děláte, co děláte, Nobelistům se nemůžete vyhnout", poznamenal Steven Levitt, spoluautor Freakonomics, bestselleru, který byl kritizován za to, že se snaží prokázat souvislost mezi oblibou džín s nízkými boky mezi mladistvými dívkami a fluktuacemi cen vepřových žaludků. "Opravdu jsem se o to snažil, ale musel jsem to vzdát."

Katedra má volnou profesorskou pozici od úmrtí Miltona Friedmana a někteří členové profesorského sboru si v poslední době stěžovali, že jim to způsobuje zvýšené náklady. "Obvykle jsme objednávali tři obří mísy Pu-Pu z restaurace Polynéská zahrada na 55. ulici a když se cena rozpočítala mezi 33 stálých profesorů, vyšlo to na 18,50 dolarů na jednoho, včetně pití a spropitného", řekl Balazs Szentes, mladý profesor na asistentské pozici. "Když se to teď dělí 32, je to skoro dvacka na jednoho, což si možná může dovolit někdo s Nobelovkou, ale ne mladíci s rodinami." Nositelé Nobelovy ceny získávají 10 milionů švédských korun (v přepočtu zhruba 1,4 milionu dolarů), udělené švédské občanství a kompletní sbírku nahrávek populární švédské skupiny ABBA.

University of Chicago má v současnosti 4400 studentů v základním studiu, 9000 studentů v profesních a postgraduálních programech a 17 osob, kteří se pomátli při čtení Husserla v prvním ročníku a nyní žijí mezi regály v hlavní knihovně. Universitní motto, “Crescat scientia, vita excolatur”, je latinskou frází pro “Žádný poplatek na kreditní kartě není nižší než 10 dolarů."

Zdroj: thespoof.com prostřednictvím Freakonomics Blog. Copyright 2007, Con Chapman.

Žádné komentáře:

Okomentovat