pátek 9. března 2007

Prorektorovy rady za všechny peníze

S uznáváním diplomů je to těžké. V Evropě se to řeší, a pomalu by to mělo (alespoň do jisté míry) fungovat, i když obtíže stále existují. Zato mezi Evropou a Amerikou zeje stále propast, která se jen tak nezacelí. Problémy jsou s různou délkou studia pro uznání jednotlivých stupňů vysokoškolského vzdělání, i v dost individuálních podmínkách jednotlivých škol.

Není proto neobvyklé, že americké nebo kanadské školy uznávají české magisterské nebo inženýrské tituly jen jako bakalářské. Uznání těchto titulů jako M.A. není nárokovatelné. Přesto by člověk očekávál, že když se podobný problém vyskytne a vy požádáte o pomoc svou českou alma mater, bude mít alespoň trochu snahy pomoci.

Moje spolužačka z FJFI měla problém s uznáním diplomů na McGill University v Montrealu, kde získala stipendium k doktorandskému studiu. Obrátila se proto na Prof. Vlčka, prorektora ČVUT pro zahraniční styky. A jaká byla jeho odpověď? (zvýraznění přidáno mnou)

Na zaklade techto dokumentu nikdo ve svete nezpochybnuje dosazene vzdelani na CVUT v Praze.

Pokud jste tyto dokumenty nepredlozila, je to vazna chyba, kterou lze vsak napravit.

Pokud jste je naopak predlozila a na McGill je nevnimaji, pak bych se ve vasi pozici sebral, a jel jinam.

Zdravi a vytrvalost preje M.V. Prof. RNDr. Miroslav Vlcek, DrSc. prorektor pro zahranicni styky

Prorektor Vlček má zřejmě pocit, že stipendia na špičkových amerických a kanadských univerzitách se válejí po zemi a stačí se sehnout, sebrat se a jít jinam.

O tomtéž referoval v poněkud vzletně laděném článku i krajanský list Nový domov.

1 komentář:

  1. Mam nejen ten pocit, nybrz to vim ze sve zkusenosti zcela bezpecne. To je ovsem na delsi a souvislou debatu.
    Zdravi M.V.

    OdpovědětVymazat