úterý 13. března 2007

Dopravní podnik Google

Někteří lidé si myslí, že když Google dává svým zaměstnancům zdarma gurmánské obědy, je to znamením směřování Google ke komunismu (komunisté tehdy také slibovali odbourání peněz, každému dle jeho potřeb, ale nějak se k tomu nedostali).

Co by si takové lidé mysleli, kdyby věděli, že Google nejenže rozmazluje zaměstnance jídlem zdarma, ale rovněž je i zdarma sváží luxusními autobusy do práce. Téměř čtvrtina zaměstnanců ráno nasedá do pravidelných autobusových Google-linek a při cestě do práce relaxuje, nebo vyřizuje ranní poštu. Autobusy jsou vybavené bezdrátovým internetem, venkovními držáky na kola a dovnitř si můžete vzít i psa. Každý den 32 Google autobusů najezdí zhruba 7000 kilometrů. A zaměstnanci si můžou nechávat zasílat maily nebo SMSky v případě, že má jejich spoj zpoždění.

Zaměstnanci se shodují, že právě autobusy jsou největší mimoplatovou výhodou, kterou Google nabízí. Klidně by prý mohli zrušit jídlo zdarma, ale autobusy musí zůstat. S trochou nadsázky lze i říct, že Google-linky ovliňují i místní trh s nemovitostmi. Zaměstnanci totiž při hledání nového bydlení jasně preferují místa, kde autobusy Googlu mají své zastávky.

Podobnou službu začalo nabízet také Yahoo! a rozjíždí ji eBay. Google přesto zůstává až třetí nejlépe hodnocenou firmou co se týče usnadňování dojíždění do práce - před ním je stále zůstává Intel a Microsoft.

Kvalifikovaná pracovní síla v Kalifornii je prostě vzácná a firmy se o své zaměstnance musí náležitě starat. Že by ale tohle mělo něco společného s komunismem? Tak to ani náhodou...

Žádné komentáře:

Okomentovat