pondělí 12. března 2007

Chicago v souboji s Prahou ... o Olympijské hry 2016?

Praha zvažuje, že by pořádala Olympijské hry. Někdy v roce 2020 nebo 2024. Kandidatura pro rok 2016 by byla zkušební.

Myslím, že Praha resp. Česká republika by šanci na zvládnutí Olympijských her měla. Při vyvinutí dostatečného úsilí a dobré organizaci by hry byly i ziskové. Olympiáda v Praze? Když bude dobrý projekt, nejsem proti.

Jinou otázkou však je, nakolik má Praha šanci hry získat. Pro srovnání se lze podívat do Chicaga, které se vážně uchází o kandidaturu v roce 2016. Pokud se Praha chce vážně ucházet o hry v roce 2020 nebo 2024, měla by v budoucnu na kandidaturu být připravena jako Chicago nyní.

V Chicagu podporuje uspořádání her 80-85 % obyvatelstva. Jsou připraveny plány všech sportovišť (mimochodem, ceremoniální stadion má být ve Washington Park v těsném sousedství University of Chicago). Primátor Daley má podporu místních velkých firem a filantropů. Prakticky celé hry by se uspořádaly přímo ve městě, včetně regat a veslování, které by se jely přímo na Michiganském jezeře (start regaty s chicagskou skyline v pozadí by bezesporu byl impozantní). Olympijská vesnice má stát přímo na břehu jezera.

Výhodou je i to, že Chicago už řadu spotovišť má. Ceremoniální stadion pro zhruba 85 tisíc lidí by se stavěl nový, ale po skončení her by se zredukoval na atletický stadion s kapacitou přibližně 10 tisíc diváků.

Díky olympiádě by také došlo k modernizaci řady čtvrtí, zejména na jihu města (a oblasti na sever a na jih od Hyde Parku by to skutečně potřebovaly).

Následující obrázky jsou z webu oficiální kandidatury. Jedná se o plánovaný ceremoniální a atletický stadion, veslařský areál, a plán olympijské vesnice.

Je dobře představitelné, že by Praha olympiádu zvládla. O tom, že by ji zvládlo Chicago, se snad ani nedá pochybovat.

Ani Chicago to ale nemá jisté. Nejprve musí být vybráno americkým olympijským výborem jako kandidát USA. Rozhodnutí padne 14.dubna. Jediným protikandidátem je Los Angeles, které už olympiádu dvakrát pořádalo - i z toho důvodu by mělo mít Chicago dobrou šanci. Naději Chicagu dává i fakt, že je jediným městem, kterému kdy byla kandidatura odebrána. Mělo totiž pořádat hry v roce 1904, ale ty byly přesunuty do St.Louis, kde se tehdy konala Světová výstava. Hry v roce 2016 by tak měly být (poněkud opožděnou) satisfakcí.

K rozhodnutí o pořadatelství dojde v roce 2009, a pokud Chicago hry získá, rozjede se horečná výstavba. Máme se tu na co těšit.

2 komentáře:

  1. Hry v Praze by pro Kočku jistě byly ziskové - pro poplatníky asi jen stěží. Jubilejní výstava 1991 budiž mementem.

    Co se Chicaga týče, je těžké mu nějak výrazněji ublížit, ale zastavění Lincoln parku obludárii k těm nemnoha fatálním zásahům patří. Zhoršení výhledu od stolu v North Pond by se mě nemile dotklo :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. No přes všechny hrůzy a neschopnosti pražské radnice jsem optimistou v tom směru, že někdy za 10-15 let už to bude poměrně normální funkční vedení města (2016 to Praha rozhodně nemá šanci vyhrát).

    Co se týče Chicaga, v Lincoln parku podle stávajícího plánu nic velkého být nemá - u North Pondu má být jen kanál na vodní slalom, a ten asi moc vysoký nebude... ;-)) V Lincoln parku má být ještě tenis, ale ten má být v severní části, ještě hodne nad North Pondem... I když to se samozřejmě může stokrát změnit. Já bych se o výhled tak nebál.

    Pro nás Jižany bude výhodou, že v souvislosti s využití Washington parku a Jackson parku by se asi i hodně investovalo do revitalizace oblasti kolem Hyde Parku... a třeba se potom bude dát chodit i na jih od šedesáté a na sever od padesáté... ;-))

    V Chicagu by hry byly fajn. I když samozřejmě mně to může být jedno - v roce 2016 tu na 99% už stejně nebudu... ;-))

    OdpovědětVymazat