středa 21. března 2007

Mýty o rozvojovém světě

Nedávno jsem psal o tom, jak důležité jsou vizualizační metody.

Tentokrát jsem nalezl video s prezentací Hanse Roslinga, švédského univerzitního profesora zabývajícího se ekonomií zdravotnictví, z TED konference v Moneterey v roce 2006. Rosling velmi názorně ukazuje, jak se změnil rozvojový svět od 60. let 20. století do dneška.

Tohle dvacetiminutové video určitě stojí za vidění. Několik zajímavých postřehů z něj:

  • Rozvojový svět je mnohem více heterogenní, než si mnozí myslí. I rozdíly mezi subsaharskými zeměmi jsou propastné. Hledání "záchrany pro Afriku" je nesmyslné. Každá země má jiné problémy a jiné potřeby.
  • I v rámci jednotlivých zemí jsou rozdíly mezi obyvateli obrovské. Takže ani jednotlivé země nelze posuzovat homogenně.
  • Hrubý domácí produkt je často kritizován jako špatná míra rozvinutosti země, protože nepostihuje spoustu dalších relevantních faktorů, jako je třeba zdraví, délku dožití, nebo životní prostředí. Jenže Rosling ukazuje třeba graf závislosti dětské úmrtnosti na hrubém domácím produktu (v logaritmu), a ta závislost je neuvěřitelně silná. Pokud tomu tak je i u ostatních faktorů popisujících kvalitu života, pak je hrubý domácí produkt velmi dobrou mírou rozvinutosti.
  • A konečně, Rosling zdůrazňuje, že dnešním problémem není nedostatek dat, ale jejich nedostupnost - data jsou roztroušená a ani vládní nebo nadnárodní úřady je nechtějí dát k volnému užití. Tohle se snad do budoucna změní.

1 komentář:

  1. kdo je schopný hledat, tak najde přímo web Gapminder a na něm původní flashové prezentace.
    jinak jsem je dal sem a ještě k tomu související odkazy: http://media.bloguje.cz/499348-vyvojove-trendy-populace.php

    OdpovědětVymazat