pondělí 29. listopadu 2010

Quantitative easing: Opatrná ekonomie vs. ideologické video


V nejistých ekonomických časech je nejistý ekonom v nevýhodě. Zatímco on férově přizná, že ekonomická teorie má kvůli větší nejistotě menší vypovídací schopnost, hlas ideologa, který žádné argumenty nepotřebuje, má stále stejnou sílu.

Přesně tak tomu je i s politikou kvantitativního uvolňování, k jejíž druhé vlně se odhodlala americká centrální banka. Je normální přiznat, že naše vědomosti o potenciálních dopadech tohoto kroku jsou slabší než obvykle, protože vzhledem k tomu, že se jedná o jen výjimečně používaný typ monetární politiky, máme jen velmi málo historických dat z podobných epizod. Tomu odpovídají i velmi rozdílné a opatrné názory na to, jaké dopady bude kvantitativní uvolňování mít (já osobně sdílím názor, že se jedná o poněkud riskantní krok správným směrem, i když dopady zřejmě budou malé).
Ideolog však žádné empirické důkazy nebo konzistentní ekonomickou teorii nepotřebuje. Pak vznikají podobně šílená videa jako to následující, o jehož popularitě svědčí i tři miliony shlédnutí a naprostá převaha "likes" nad "dislikes" v hodnocení.

3 komentáře:

  1. co moze byt pre Teba lepsie?
    mas teoriu, nemas ju ako overit, lebo je to neuveritelne drahe.
    spravis hypotezu, potom ju americka narodna banka overi.
    ja som za rozumne statne experimenty, najma v krajinach, kde nezijem.

    OdpovědětVymazat
  2. Stoji cela libertarianska teoria, mozes si navozit dva nakladaky knih

    OdpovědětVymazat
  3. Na http://www.xtranormal.com/ si můžete takových videí udělat mraky. Stačí dodat text, vybrat postavičky a zbytek se udělá automaticky a rovnou se to dá plácnout na youtube. Počítačová syntéza hlasu a 3d animace included :)

    Škoda že takhle pěknou syntézu hlasu nemáme i v češtině...

    OdpovědětVymazat