úterý 13. května 2008

University of Chicago bude mít novou knihovnu

Přes všechny vymoženosti elektronického skladování informací se knižní fond univerzity neustále rozrůstá, takže jsou potřeba nové skladovací prostory. Univerzita postaví novou knihovnu z 25-milionového daru, který nedávno získala.

Knihy se budou uschovávat v podzemí pomocí automatického systému, který je podobný tomu, jenž navrhl Kaplický pro svou pražskou knihovnu.

Otázkou je, jestli se moderní kupole na campus hodí. Ovšem vzhledem k tomu, že hned v sousedství stojí dost strašná Regenstein Library, to mnoho zhoršit nemůže.

3 komentáře:

  1. Člověk by řekl, že se v US vynakladají peníze efektivně a ono je to jako u nás.
    Místo aby za ty peníze ty knížky nascenovali a zpřistupnili je na netu a pak ty knížky šoupli někam do muzea nebo do nějakeho skladu, kde by je mohli zakonzervovat aby přežily další stoleti, tak se stavějí knihovny jak ve 20 stol. kde člověk musí pracně chodit do knihovny, čekat až kniha nebude půjčená a pak ji za měsic vrátit,

    OdpovědětVymazat
  2. Co je neefektivního na tom, že alumnus si chce za svých 25 milionů pořídit pomník? Tuto potřebu uspokojí kus moderní architektury mnohem lépe, než nehmatatelné gigabyty oskenovaných knih.

    Škoda, že tyhle automatizované systémy zlikvidují fyzický přístup ke knihám. Pokrok nezastavíš, chápu, proč se to zavádí, ale přeci jen - z pohledu čtenáře žádne automatické systémy či knihy na netu nenahradí ten přímý konktakt s knihami v nekonečných regálech v Regenstein Library Stacks. Duch těch prostor je prostě neopakovatelný.

    OdpovědětVymazat
  3. No, jestli je to hezké v Chicagu je mi jedno, pokud žiju v Praze (\"chobotnice\" se mi nelíbí), ale spíš mně zajímá srovnání 25 mil USD (i kdyby byl dolar za 20, což není, tak je to 500 mil. Kč) vs. nejméně 4 mld. za knihovnu od Kaplického. Samozřejmě, neznám kapacitu (ale rozlohou to vypadá podobně), neznám náklady na stavbu (tipnu si, i přes levné mexičany a asiaty budou náklady v USA vyšší), ale i tak mi to přijde jako další důvod proč Kaplického knihovnu u nás nepostavit...

    OdpovědětVymazat