čtvrtek 1. května 2008

Daně na benzín a populismus politiků


Skoro to vypadá, že Hillary Clinton a John McCain opisují od českých politiků. Oba totiž shodně prohlásili, že chtějí zabránit vysokým cenám benzínu tím, že dočasně zruší federální daň z benzínu. Ta v USA činí poměrně zanedbatelných 18,4 centu za galon, zatímco cena benzínu se například v Illinois pohybuje kolem 3,50 dolaru za galon. Samozřejmě, že podobné nápady vznikají v hlavách politiků zejména před volbami. Ekonomové si na tomto soustu tentokrát opravdu s chutí smlsli. Nabídka ropu zpracovávajících firem je totiž krátkodobě neelastická a kapacity jsou poměrně vytížené, takže by se snížení daní na cenách moc neprojevilo. Navíc by se jen dále prohloubila katastrofální nesystematičnost energetické politiky, kde se navzájem zcela neefektivně eliminují složité systémy dotací a daní.

Podobně pochybným návrhem je ostatně i Bushův plán slev na dani, kdy americké domácnosti začnou v květnu dostávat bonusové šeky. Má prý pomoci zvýšit soukromou spotřebu zejména u zadlužených domácností zasažených hypoteční krizí a nastartovat tak ekonomiku. Jenže když jsem silně zadlužený a dostanu šek, budu spíše než na spotřebu pravděpodobně prvořadě myslet na splátky dluhu.

John McCain obvykle mívá z trojice nejvážnějších kandidátů na prezidenta nejrozumější názory na ekonomiku - ne proto, že by ekonomice a ekonomii rozuměl (sám přiznává, že nerozumí), ale je schopen naslouchat rozumným lidem. Tentokrát však boduje Barack Obama.

2 komentáře:

  1. cha cha :-D

    us.cena(3,5)*()kurz(16,2)//galon(3,78)%=15 kč/l.

    Amíci mají benzín za 15kč/l a jak si zaoufají, jak se mají špatne :-DDD
    A co my tady v evropě, co máme benzín za 31 kč/l a navíc daleko menší platy, to je dvakrát víc a navíc máme poloviční platy co tam.

    Myslim, že to co projezdějí je k jejich platu stale zanedbatelná částka.

    Tenhle článek mě pobavil. :-DDDD

    OdpovědětVymazat
  2. omlouvám se, tenhle přispěvek se moc netýka článku, prostě jsem si nemohl pomoct, když tak ať ho autor blogu smaže.

    OdpovědětVymazat