pátek 30. května 2008

Milton Friedman Institute


Milton Friedman zemřel v listopadu 2006. Nyní chce univerzita vybudovat institut pojmenovaný na jeho počest.

Milton Fridman Institute by měl začít fungovat od podzimu 2008 a v podstatě zastřešovat výzkum, který je na pomezí současného Department of Economics, GSB a Law School. Sídlit bude v budově teologického semináře na půli cesty mezi departmentem a GSB.Budovu teologického semináře University of Chicago odkoupí a seminaristům vybuduje novou. Počítá se s tím, že by se do zrekonstruované budovy přesunul i Department of Economics, což jistě všichni přivítají, protože Rosenwald je poněkud malý.

Celkové náklady? 200 milionů dolarů. Většina by měla přijít ze soukromých darů.

Ovšem nic není tak jednoduché, jak to vypadá. Některým univerzitním pedagogům a vědcům se myšlenka pojmenování institutu po Miltonu Friedmanovi nelíbí - vidí v něm ztělesnění nekontrolovatelného kapitalismu, který ožebračuje miliardy lidí a tvrdí, že by se po někom tak kontroverzním neměl institut pojmenovávat. Dokonce vytvořili formální petici, se kterou protestují u vedení univerzity.

V lokálních novinách Hyde Park Herald pak vycházejí dehonestující články, které vydávají Friedmana téměř za ďábla, jejichž argumenty jsou však v podstatě snůškami nesmyslů:

... he inspired policies in pursuit of low inflation that put millions of people out of work...

Milton Friedman was also mentor to the neocons who have dragged us into unnecessary wars as well as causing such economic destruction to our nation and other nations.

... an attempt to advance further a particular ideology that has been singularly destructive to our nation and the world...

Milton Friedman's ortodoxy has lead to predatory corporate behavior and to political upheavals and disaster capitalism.

Milton Friedman arguably did more damage to American democracy and culture and to the American economy than just about any figure in the 20th century.

Tak píše Caroline Herzenberg, bývala fyzička v Argonne National Laboratory, která získala doktorát na University of Chicago. Je až neuvěřitelné, kde se dokáže vzít v člověku tolik zášti založené na úplně nesmyslných argumentech.

1 komentář:

  1. citovane z libinst.cz:,,Právě Friedman ve snaze zlepšit výběr daní pro vedení války vymyslel ďábelskou myšlenku: Proč by lidé nemohli platit daně průběžně? Tolik to nepocítí a státní kasa bude mít zajištěn plynulý příjem po celý rok. Od té doby se daně průběžně strhávají ze mzdy, takže to skutečně nikomu ani nepřijde -– a přitom nám stát sebere polovinu veškerých našich příjmů.\"

    Pozdeji si samozrejme uvedomil ceho se dopustil. Takze vytknut mu ,ze tedka platime statu kolem 30% z prijmu, je na miste. Kdyby jsme to meli platit jednou rocne, nevim, nevim, k cemu by to vedlo...(protesty, nepokoje..., kdo vi)...takze Friedman udelal skvely nejen ekonomicky ale i bohuzel politicky tah.

    pristup celeho clanku z netu: http://www.libinst.cz...y.php?id=15

    OdpovědětVymazat