pondělí 30. dubna 2007

Ekonomické číslo dne: Financování vysokého školství

Ministerstvo školství v roce 2006 rozdělilo mezi všechny vysoké školy v České republice dohromady 19 miliard Kč. Dalších necelých 7 miliard Kč šlo na financování vědy a výzkumu. Celkem tak český stát financoval vysoké školství a vědu a výzkum částkou zhruba 26 miliard Kč.

University of Chicago měla v minulém akademickém roce příjmy 2,2 miliardy dolarů, tedy zhruba 46 miliard Kč.

Pokud se má česká věda rozvíjet, bez podstatného podílu soukromých zdrojů se neobejde.

4 komentáře:

  1. Myslím si, že by bolo fajn hodiť ešte aj iné čísla. Napríklad ostatné americké univerzity. Taký Harvard má rozpočet 600 miliárd.
    V prvej desiatke sú väčšinou súkromné
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._colleges_and_universities_by_endowment
    http://en.wikipedia.org/wiki/Private_universities#United_States

    OdpovědětVymazat
  2. Pozor, endowment neni rozpocet, ale majetek (z velke casti financni, spravovany nadaci), se kterym skola hospodari a ze ktereho zije. Ale mate pravdu, ze Harvard mel vynosy v lonskem roce jeste vyssi - ca. 3 miliardy USD.

    OdpovědětVymazat
  3. Cisla jsou ohromujici, a bylo by zajimave mit i srovnani efektivnosti, tj. jaka je \"value for money\". Troufam si vyslovit domnenku, ze i kdyz jsou inputs na UofC 1.77krat vetsi nez inputs cele verejne vedy a vysokych skol v Cesku, tak vyzkumny output (samozrejme quality weighted pres impact factor zurnalu) cele UofC je jeste vice nez 1.77krat vetsi. (Najde se dobrovolnik, ktery by to spocital?) Jestli je i quality-weighted output studentu 1.77krat vyssi, nechavam ciste spekulaci. Cesko ma jasne vyssi kvantitu (na VS studuje cca 300,000 lidi kdezto na UofC cca 10,000), takze potom by quality-measured output per student musel byt na UofC aspon 53krat vetsi nez v Cesku. Kdyz vynechame CERGE, tak u PhD programu v ekonomii to tak zrejme bude(!), u Law School dost mozna taktez, u mathematics undergraduate majors urcite ne....

    OdpovědětVymazat
  4. Jenže UofC stojí - na rozdíl od české hry na univerzity - poplatníky nic. Když už chceme srovnávat, je lepší vzorek public U of Illinois. Ta má cca 70,000 studentů a bratru třímiliardový rozpočet - z veřejných zdrojů jde asi polovina. Srovnání kvality je těžká věc, protože kromě impactu zahrnuje většina žebříčků i počty Nobelových cen a Fieldsových medailí, takže v případě ČR dojde k dělení nulou.

    OdpovědětVymazat