čtvrtek 5. dubna 2007

Rozdělení svobodných mužů a žen v USA

V únorovném čísle National Geographic se objevila mapa USA zobrazující města s převahou svobodných mužů či svobodných žen. Červená kolečka znamenají převahu žen, modrá kolečka převahu mužů. Čím větší kolečko, tím větší absolutní rozdíl.

Zatímco červená kolečka moc nepřekvapí, protože žen je v populaci statisticky více, takže jich musí být logicky i více svobodných (zanedbejme sňatky párů stejného pohlaví), modrá kolečka by se moc často objevovat neměla. Přesto je zřejmé, že západ USA je doménou mužů.

Roli budou pravděpodobně hrát dva faktory - high-tech průmysl na západním pobřeží, za kterým se stěhují mladí svobodní muži, a také skutečnost, že je v Kalifornii největší množství přistěhovalců z Mexika a dalších zemí Latinské Ameriky, mezi kterými jsou svobodní muži rovněž nadproporcionálně zastoupeni.

Jako by se toho za 150 let od Kalifornské zlaté horečky zase až tak moc nezměnilo... stále výrazný vliv mužů přicházejících za prací.

Nebo jsou ještě další důvody?

3 komentáře:

  1. ... tyhle statistiky nekazi takovi ti mladi muzi, kteri sice prichazeji za praci/skolou, ale nastesti si s sebou privedou sve zeny ... kdyz ne hned, tak treba po roce ... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jiste sis vsiml, ze v Chicagu je brutalni prevaha svobodnych zen... ;-))

    OdpovědětVymazat
  3. že by svobodné ženy měly zvážit \"migraci\" do západních krajůůů ;-)

    OdpovědětVymazat