sobota 21. dubna 2007

Medaile Johna Batese Clarka pro Susan Athey

Americká ekonomická asociace udělila v pátek medaili Johna Batese Clarka (John Bates Clark Medal) harvardské profesorce Susan Athey.

Medaile Johna Batese Clarka je udělována jednou za dva roky americkým ekonomům nebo ekonomkám mladším 40 let, kteří podle asociace "významně přispěli k rozvoji ekonomického myšlení a poznání". Pro Američany je po Nobelově ceně druhou nejvýznamější cenou v ekonomické profesi a je také významným indikátorem toho, kdo má naději získat Nobelovu cenu - dosud 40% nositelů Clarkovy medaile získalo právě i cenu Švédské královské banky za ekonomii na památku Alfreda Nobela, v průměru o 22 let později. Stačí se podívat na seznam nositelů.

Susan Athey byla podle zasvěcených favoritkou. Nedávno se přestěhovala ze Stanfordu právě na Harvard a věnuje se teorii her, aukcí a teorii organizací (industrial organizations). Zasahuje i do ekonometrické teorie. Zkrátka široký rozsah. A je rovněž první ženou, která kdy Clarkovu medaili získala.

A kdo rovněž mohl na Clarkovu medaili pomýšlet? Na Chicagu rozhodně John List a třeba i Robert Shimer. Uvidíme, třeba příště. University of Chicago má nyní čtyři aktivní nositele Clarkovy medaile - Garryho Beckera, Kevina Murphyho, Jamese Heckmana a Stevena Levitta, z nichž dva (Becker a Heckman) už Nobelovu cenu mají.

Žádné komentáře:

Okomentovat