úterý 17. srpna 2010

Jak je během jednoho života možné přijít k miliardovému majetku


Čtenář Václav Vomáčka se na Britských listech ptá:

Nemáme v ČR novináře, který by prolomil tabu a pokusil se zjistit to, o čem běžní lidé hovoří, a sice: Jak je možné během jednoho života přijít k miliardovému majetku. Asi je to příliš nebezpečné, jak známe z Ruska. Škoda, míní čtenář Václav Vomáčka.

Budu jen rád, když toto tabu prolomím. Můžeme začít například zde:
Budete mít opravdu dobré investiční nápady. Ve dvaceti letech si vyděláte pouhých deset tisíc dolarů za rok, nicméně v osmdesáti už budete mít už 47 miliard, přičemž vaše společnost bude spravovat a zhodnocovat majetek ostatních lidí ve výši zhruba 300 miliard dolarů (Warren Buffett).

Vykašlete se na Harvard a společně s bandou hippísáků založíte malou softwarovou společnost. O třicet let později používá váš operační systém většina osobních počítačů na světě a vy máte na kontě 53 miliard dolarů (Bill Gates).

V roce 1946 společně s bratrem převezmete po matce malou samoobsluhu. V roce 1961 otevřete první supermarket. V 90 letech vlastníte ohromnou síť levných supermarketů, kde nakupují s oblibou zejména Němci. Na účtě máte 23 miliard dolarů (Karl a Theo Albrechtovi).

Jako chlapec prodáváte sirky sousedům. V 17 dokončíte střední školu, za což vám dá otec určitý obnos peněz. Místo toho, abyste peníze projedl, založíte síť obchodů s nábytkem, konkurující cenou a přiměřenou kvalitou. Miliony zákazníků vás milují a zároveň vám v duchu nadávají, když se jim nedaří z prkýnek sešroubovat koupená skříň. Vlastníte majetek za 23 miliard dolarů (Ingvar Kamprad).

Během studií si v pokoji na koleji postavíte slušný vyhledávací server. Ten si oblíbí miliardy lidí. Vlastníte 17,5 miliard dolarů (Larry Page a Sergej Brin).

V 70.letech začnete bojovat na poli výpočetní techniky. Po střídavých úspěších a neúspěších nakonec ovládnete pole spotřební elektroniky. Všechny vaše výrobky začínají na "i". Vlastníte 5,5 miliardy dolarů (Steve Jobs).

V mládí studujete ČVUT. Pak si řeknete, že by bylo užitečné rozjet katalog českých internetových stránek. Z něj se stane na dlouhou dobu nejvýznamější český server. Váš odhadovaný majetek je 5-6 milard korun (Ivo Lukačovič).

Co všechny tyto případy spojuje? Dobré nápady, intuice a vůle prosadit svůj cíl. A pak také to, že všichni vytvořili společenskou hodnotu mnohonásobně převyšující jejich majetky.

Samozřejmě, že existují i jiné, méně společenský hodnotné způsoby, jak přijít k miliardovému majetku. Ovšem pokud se pan Vomáčka ptá, zda to jde i legálně, pak to zcela určitě jde.

9 komentářů:

  1. Myslim, ze slo hlavne o to, jakym zpusobem lze v CR (sic) ziskat miliardovy majetek. Lukacovic je pouze jeden, ponekud extremni, pripad.

    OdpovědětVymazat
  2. kulida: Takže Lukačovič je jediný, kdo vydělal v ČR miliardu?

    OdpovědětVymazat
  3. Co je na IL extrémního? Pokud chcete další pozitivní příklady, je jich mnoho.

    Například jablonecký Dalibor Dědek - majitel Jablotronu, nebo svitavský Jaromír Tesař, podnikající nejen u nás v energetice.

    OdpovědětVymazat
  4. Martin Hruška18. srpna 2010 v 5:45

    Bohužel nestačí mít jen dobrou vůli. Především je důležité být ve správný čas na správném místě. Přijít k miliardám prací je asi tak stejná náhody, jako ty miliardy vyhrát ve sportce.

    Znám řadu lidí, kteří srší nápady a silnou vůlí, makají od rána do večera, ale miliardy se jaksi pořád sypat nechtějí.

    OdpovědětVymazat
  5. A jak jste přišel na to, že to jsou dobré nápady a ne blbosti?

    OdpovědětVymazat
  6. \"...vůle, intuice a nápady nestačí...\" No on také nikdo nepsal, že by měly stačit. Otázka zněla, zda se lze poctivě stát miliardářem během života i v České republice.

    Uvedením několika příkladů bylo dovozeno, že ano.

    OdpovědětVymazat
  7. velmi tiez pomaha dosiahnutie legalizacie predtym nelegalnych veci a vyuzitie neetickej statnej legislativy pre potlacenie konkurencie. Mam dojem ze vo viacerych z uvedenych prikladov bolo toto nejako zabudovane v pricine uspechu.

    OdpovědětVymazat
  8. \"je to o stasti \"

    to je prvy dovod, preco sa vacsina ludi nestane milionarmi, natoz miliardarmi. V prvom rade treba volu a presvedcenie, ze dokazem vytvorit nieco zaujimave. vacsina ludi si neveri.

    inak nerozumiem, ze sa autorovi chce komentovat kraviny na blistoch. budeme rozoberat aj halo noviny? :D

    OdpovědětVymazat