pátek 13. března 2009

Krávy, globální oteplování a zemědělská politika EU


Produkce červeného masa, zejména hovězího, je jedním z významných přispěvatelů ke tvorbě skleníkových plynů. Krávy totiž při trávení trpí nadýmáním a produkují metan.

Greg Mankiw upozorňuje na svém blogu na článek popisující návrhy na zavedení ekologické daně za každou krávu:

Daň ve výši 13 eur za jednu krávu byla navržena v Irsku, zatímco v Dánsku se vede diskuse o zavedení daně až ve výši 80 eur za krávu, která by měla pokrýt potenciální pokuty, které členským zemím hrozí na základě legislativy EU pro boj s globálním oteplováním.

Taková daň je ve světle stávající zemědělské dotační politiky EU čistou ironií. Jak před časem poznamenal australský ministr obchodu:

Typická kráva v Evropské unii dostává vládní podporu ve výši 2,20 dolaru za den. Kráva tak vydělává více než každý z 1,2 miliardy nejchudších lidí.

Místo snižování vládních dotací tak budeme zavádět nové daně. Co bude dál? Vymůže si zemědělská lobby zvýšení dotací na pokrytí nákladů spojených s ekologickými daněmi?

2 komentáře:

  1. proto bychom z ní měli vystoupit.
    Setrvávání v EU je pro nás nebezpečné.

    OdpovědětVymazat
  2. My budeme raději jako vlastně vždy dřív, furt jen nadávat, kritizovat, protestovat, ale ve skutečnosti neuděláme nic, nakonec zaplatíme a jdeme domů.

    OdpovědětVymazat